dilluns, 25 de novembre del 2013

Els forats de Les Casetes de Vallirana

Fou dimecres 20.11.2013 quan després d’una infructuosa recerca d’una altra cavitat, i no és el primer cop que ens passa, vam decidir apropar-nos a les denominades cova i avenc de les Casetes, situades en les rodalies del local de la FCE en Vallirana.

El grupet d'espeleodijous d'aquesta jornada era constituït per: Dolors, Jordi, Toni T., i “Víctor”. Després de compartir l’esmorzar amb el Juli, vam anar de “localització”.
La pedrera abandonada
Vorejem la riera de Vallirana passem per la pedrera abandonada al peu del Turó del Cal Beco, seguim un centenar de metres per un camí flanquejat per una diversitat de deixalles diverses, la majoria materials de construcció. Poc després del primer revolt, trobarem les senderes que s’enfilen pel esbadregall que condueixen a la “boca” inferior de la cavitat de més recorregut, i 30 de desnivell per damunt localitzem la boca de “l’avenc”.
Enfilant-se cap als forats
El pi retorçat pel moviment dels blocs, just a l'entrada inferior de la "cova"
Dins d’aquest autèntic caos de blocs que constitueixen les Casetes, és poden trobar esquerdes i forats diversos, d’entre els que destaquen per les dimensions dels seus fragments “subterranis” les dues a les que dediquem aquesta nota.

Son unes “cavitats” de fractura, pròpiament forats intersticials, que aprofiten els buits creats pel lliscament de les calcàries i dolomies triàsiques del Muschelkalk (mapa IGC). 

Uns detalls que podem destacar son les acanaladures i alhora concrecionaments parietals previs al lliscament, que en bascular els blocs apareixen inclinats. Els trobem tant a l’exterior com al que generosament podríem considerar “interior”. Uns exemples ben desenvolupats és situen precisament en la paret de la “sala” que els grimpaires utilitzen per les seves pràctiques, segons constatem pels diversos ancoratges artificials presents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.