dimecres, 18 de setembre del 2013

L’avenc Gruixut

Aquesta cavitat del terme municipal de Begues, és situa a prop de la dolina del pla de Bassallacuna. La seva notable boca de 12 x 5 metres està rodejada per una tanca en la meitat del seu perímetre, suposem per protegir de la caiguda accidental d’algú, ja que l’indret és en pendent i voltat de vegetació arbustiva, el que dificulta la percepció del forat. El que no sabem per quin motiu aquestes “defenses” no envolten tot l’esvoranc.
És tracta d’un ample pou de 19 metres de vertical força envait per la vegetació, que pel costat sud es presenta amb dos grans esglaons amb parets artificials de sustentació de pedra seca. 
En diversos punts veiem unes cristal·litzacions translúcides de color ataronjat, fàcilment exfoliables les conegudes com “sal de llop” que han estat objecte d’explotació econòmica per les industries del vidre.

Inserim un fragment del treball d’en Gener AymamíLes coves del Penedès: La seva descoberta i utilització per l’home al llarg del temps” (El Penedès Hivern 2003-2004) on precisa l’antic us de la sal de llop.

La nostra visita del grup dels dijous, en aquesta ocasió era format per nou espeleòlegs: Emili Bifet, Jaume Julià, Jordi Perera., José Hidalgo, Pere Castell, Ricard Alsina, Toni Torra, Úrsula Garrido i “Víctor”


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.