dilluns, 26 d’agost del 2013

Pozo Azul 2013

Novament les exploracions al Pozo Azul han fet un avanç significatiu aquest estiu. Els espeleosub de “punta” han estat el Jason Mallison i el John Volanthen del Caving Diging Group anglès, amb el suport d’un nodrit grup d’espeleosub locals i estrangers que formen l’equip del pozo, entre els que trobarem a molts coneguts i entre els als amics Josep Guarro i Hilari Moreno jr.
Enguany s’han afegit 140m més en un quart sifó i 1.300m més de galeries aèries. Totalitzant un recorregut de 11.595m amb 9.910m submergits el que ha permès que el bategin un tant ampulosament com “l’everest espeleosub”.


D'entre les noticies d'aquesta campanya d'exploracions ens permetem fer una traducció-adaptació dels missatges d'en Jason publicats al CDG Message Board
10.08.2013 J. Mallison
La fase 1 de l'expedició del Pozo Azul es va completar ahir quan JM es va arribar a Tipperary i configurà el dispositiu de radiolocalització per intentar un enllaç radio amb l'exterior. Malauradament, el senyal no s'ha rebut a l'exterior. En aquest moment no estem segurs si això es va deure a falles en els equips o al gran gruix de roca que podria haver estat massa per al transmissor.
Durant la nit un passadís lateral sec, prèviament conegut, que surt de Tipperary, va ser prolongat més enllà del límit anterior, i després de superar diversos passos tècnics d’escalada es va trobar un gran tram fòssil. Aquesta galeria es dirigeix cap al SSE centenars de metres. En total, prop d'1 km de nous conductes descoberts.
La fase 2 està prevista que comenci el dilluns / dimarts, quan JM i JV creuaran a Tipperary i el següent S3 dedicant el dia a portar els equips pel S4, el límit actual, que encara no s'ha explorat. 


15.08.2013 Jason
Dilluns JM i JV van entrar a la cova i van fer els 5 km per travessar el sifó 2 del Tipperary. Després de la preparació de l'equip de busseig per al dia següent pel  sifó 3, és tropografià una part de les galeries descobertes per JM. Després d’una càlida i confortable nit al al Tipperary,  l'endemà a primera hora van fer la travessia dels 3 quilòmetres del sifó 3, amb una durada de prop de 100 minuts.
Per arribar al sifó quatre van haver de substituir els vestits secs per altres d’humits.  Cal fer dos o tres transports en aquest sector de galeria seca amb trams amb una estructura de roques punxegudes i tallants que poden malmetre el material.
JM i JV van explorar el sifó 4 junts i després de només 140m van sortir a un nou tram aèri on el riu discorre torrencialment per una galeria tortuosa. Després de 300 m de nou recorregut, el dos bussejadors van estimar que el risc de continuar en vestits secs era massa gran. Un forat en un vestit sec, amb prop de 10 quilòmetres de busseig per sortir seria desastrós. Es requereix un total de prop de 18,5 quilòmetres per arribar a aquest límit i tornar. 
Un cop més, l'ús de grans i ràpids escúters “cavalcats” per superar els trajectes i porteigs pel llarg sifó 2 s’ha demostrat indispensable.
El Pozo Azul continua...




Resum de l'explorat fins ara: 
1º sifó S1: 700 m / -21 m
Galeria aèria 1: 300 m (La burbuja)
2º sifó S2: 5.160 m / -71 m
Galeria aèria 2: 90 m (Tipperary) + 1000m
3º sifó S3: 3.910 m / -40 m (3.060m de galeria inundada + una lateral de 850m)
Galeria aèria 3: 180 m (Razor)
4art. Sifó: 140 m
Galeria aèria 4: 300 m... 
Total fins agost 2013: recorregut de 11.595m amb 9.910m submergits.

Articles anteriors a Espeleobloc sobre el Pozo Azul:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.