dimecres, 21 d’agost del 2013

Avenc del Mall

Situada prop del cim del Rascler (Garraf), just en una dolina a l’esquerra de la carretera que des del Campgràs condueix a les instal·lacións radioelèctriques des d’on AENA gestiona una part dels fluxos aèris de l’aeroport del Prat. Aquesta via d’us restringit (valla i caseta de control) està actualment videovigilada a distancia. 


La cavitat sens presenta actualment amb la boca ampliada i una còmoda primera vertical de 51 metres amb dos amples replans als -31 i -40 on cal fraccionar el pou. Al seu fons a -52 cal superar un pas estret amb empremtes evidents de desobstrucció que constitueix la capçalera d’un petit pou de quatre metres.  Novament als -56 una nova estretor també desobstruïda permet accedir al darrer pou de 25m que ens situa als -81m al fons de l’avenc.


Els recobriments parietals
Com haureu detectat en les imatges anteriors tot i que la morfologia dominat en aquests pous és la de parets polides amb empremtes de dissolució, també s’observen força fragments d’un recobriment parietal que destaca pel seu color marró clar sobre les parets de calcari gris.  

En algun punt adquireix suficient gruix per a constituir columnes adossades a la paret, però totes elles amb característiques residuals, és a dir amb senyals de reexcavació. Aquesta successió d’etapes excavació-reompliment-reexcavació ens apunta una evolució paral·lela als canvis climàtics preterits.

Podem veure, en diversos punts, fragments d’aquest concrecionament que sorgeixen directament de fissures parietals, on les aigües prou sobresaturades en desembocar en un ambient amb una pressió parcial del CO2 menor, reequilibren la seva composició i dipositen, cristalitzat, el material que duien dissolt.

Fauna

Pessebres


Sortida

La gosseta Duna, atenta a la sortida dels espeleòlegs.


L’equip dels dijous, que vam visitar l'avenc del Mall aquest “dimecres” 14.08.2013 fou: Dolors B., Emili B., Jordi P., José H., Toni R., Úrsula i “Víctor”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.