diumenge, 14 de juliol del 2013

Localització de l’avenc d’en Narcís (Montgrí)

Un lector de l’Espeleobloc ens demana si podem precisar l’accés a aquesta cavitat de Torroella de Montgrí. Certament no és gens fàcil, ja que es troba penjada al bell mig d’un penya-segat sobre el mar.
Confiem que siguin d'ajuda la sèrie d'imatges del camí que ara presentem, tot aprofitant per actualitzar les coordenades de situació.
Probablement és podria accedir despenjant-se verticalment des de dalt del cingle si es tingués suficient precisió per encertar-la. Nosaltres la vam visitar el 29.12.2006 a l’inici de la campanya de la SIE al Montgrí, utilitzant un singular, gairebé inversemblant accés lateral que ens mostrà en Narcís Arbusé al que hi fa referència el nom de la cavitat. Cal preguntar-se com va trobar aquest camí, és una mostra fefaent de l’extraordinari coneixement que té d’aquests relleus, que li ha permès, amb tota justícia publicar un llibre amb l’expressiu títol El Montgrí pas a pas (Cossetania 2005).

El nostre itinerari:
Partint de la cruilla de camins, ens dirigim per un sender local cap el rec de l’Illa Pedrosa, on el Josep Guarro va topografiar una interessant cavitat submarina.
Nosaltres anem escorant cap a l’esquerra, gairebé sense corriols, en forta davallada fins arribar al Cau dels Horts de la Pedrosa, coordenades UTM ED50 X516586, Y4658572 / ETRS89 X516493 Y4658369. 


La localització d'aquesta cavitat és el punt clau d'aquest itinerari. Des d’aquí tenim una espectacular visió de La Foradada.

Aquesta cavitat és situa sobre un replà que domina un cingle de 42m sobre el mar (no confondre amb l’avenc dels Horts de la Pedrosa). 
Continuem flanquejant en lleugera pujada utilitzant cornises fins arribar a la balma del Narcís que es troba precisament a mig camí entre el Cau dels Horts de la Pedrosa i el Pou d'en Narcís.
situació sobre l'ortofotomapa de l'ICC
Seguim el flanqueig amb grimpades i cornises penjades sobre el mar. En un punt fins i tot utilitzarem una corda passamà. Cal procurant no perdre altitud. A la cota +76m aprox. entrem en el que podria ser una pseudo-capçalera de canal o una esquerda de descompressió de la paret, darrera la punta rocosa als +70m s’obre el Pou d'en Narcís en forma de trinxera, a les coordenades UTM ED50 X516503 Y4658609 / ETRS89 X516410 Y4658405


Si ens aproximem pel mar, des de La Foradada es poden identificar, penjades, les cavitats que citem.
Aproximació nedant i salt a l'aigua (Josep, Mireia) després d'inspeccionar la coveta final del Pou d'en Narcís.
El Cau dels Horts de la Pedrosa i La Foradada

1 comentari:

  1. Potser el pou no té massa atractiu peró l'accés és força interessant. Gracies per les imatges i les boniques topografies. I felicitats pel bloc que m'ha enganxat, tot i que no soc espeleo.

    Joan Terrades

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.