dimarts, 25 de juny del 2013

L'avenc "Víctòria" a la Torre del Milà (1)


L’avenc "Victòria", conegut des del 1966, fou batejat amb aquest nom pels seus exploradors, (sense el consentiment del que el va destapar accidentalment).  Potser caldria anomenar-lo avenc de la Torre del Milà d’acord amb una toponímia referida al seu emplaçament. Per nosaltres, donat l’embardissament del pla on s’ubica i la manca de referències suficientment precises, havia estat una cavitat que gairebé donaven per perduda. Després de dos intents “recents” (25.05.2010, i 16.06.2011) ha estat a la tercera, gracies al excel·lent guiatge d’en Sergi López, espeleòleg de La Bisbal, que l’hem pogut localitzar i visitar de nou.

L’equip d’aquest dijous 20.06.2013 era format per: Carles F., Dolors B., Floren F.,  Jaume J., Jordi P., José H., Josep P.,  Juli S., Pere C., Ricard A., Sergi L., Toni R., i “Víctor”.

Avui us presentem un mapa de situació amb la ubicació GPS de les cavitats localitzades, i encara tenim pendent de retrobar la cova de les Cambretes. Realment l’indret és talment emboscat que a pesar de tenir la certesa que hi ha una cavitat a pocs metres no és gens fàcil de retrobar-la... i alhora hem vist un forat “desobstruïble” al costat del "Victòria" que no havien vist mai.

L’avenc fortament estructurat sobre una fractura W-E, ens permet anar aprofundint per petits pous (9, 4, 10, 13 i 16) que enllaçen plantes produïdes per acumulacions de blocs amb les parets sovint entapissades de recobriments estalagmítics.


La majoria de les verticals presenten estretors de capçalera i s’eixamplen tot seguit. La galeria final és de proporcions més generoses, i entre grimpades i destrepades de blocs ens duu fins la màxima fondària actual als -80m.  La longitud total de les diverses plantes supera els 150 metres, i si sumem el trams verticals i passos alternatius, fàcilment superarà els 250 metres de recorregut total.
 També, com ve sent habitual, vam dedicar un temps a la identificació i recol·lecció de fauna.

Trobareu més informació a l’Espeleobloc sobre aquest sector a:


... continua en l'article de demà...



1 comentari:

  1. Enhorabona pel retrobament d'aquest avenc prou interessant, i gràcies per les vostres croniques plenes de suggeriments per gaudir del patrimoni subterrani català.

    Àlex Tintoré

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.