dijous, 30 de maig del 2013

Pou de cal Santó. Cunit, Baix Penedès


Situació

TM: Cunit (Baix Penedès)
Lloc: Cal Santó
Sinònim: Avenc de Mas Santó
Coordenades:  UTM  31N ED50     385651,4564158  
                                          ETRS89 385556,4563954
Altitud: 60 m.

Espeleometria: Desnivell: -31 m.
                         Recorregut: 80 m.


Accés

Si venim des de Cubelles per la C-31, a l’entrar al terme de Cunit, passat el càmping La Rueda, girarem a la dreta pel carrer que passa per la deixalleria (Carretera de Sant Antoni). Passarem el Cocó de la Portadora per anar a creuar la C-32 per sota. Continuarem pel fondo de Sant Antoni, i a uns 250 metres trobem una bifurcació, prenem la carretera de la dreta, que és el camí de l’Arboç, a uns 200 m ens desviarem a la dreta. Passat el desviament, la finca de Cal Santó és la situada a la nostra esquerra. A uns 200 m aparcarem els automòbils. La cavitat es troba a l’esquerra, sobre d’un talús on n’hi ha una escadussera pineda, com a punt de referència, el pou està al costat d’un pal telefònic.


Historia

Desconeixem la data de perforació d’aquest pou, però ens sembla que hauria de ser pels volts dels anys 60.

La primera exploració de la que tenim constància és de membres del ERE-CEC el 2/11/66 essent topografiada al dia següent (dada treta del  Espeleoíndex).

Amb motiu de la confecció de la fitxa del proper avenc de Sant Antoni,


l’amic José Antonio Pérez ens ensenya la ubicació d’aquest pou artificial tot comentant-nos que hi havia una petita continuació sense topografiar. Des d’aquí el nostre agraïment, sense ell no s'hagués pogut confeccionar aquesta fitxa.


Descripció

Una boca circular d'1,90 m de diàmetre ens aboca a un P-22 que incideix al sostre d’una sala de cavernament natural.

El pou, artificial, als seus primers cinc metres es troba revestit de maons per a contenir la capa d’argiles. La resta perfora roca mare.

Arribats a la sala inclinada, d’una vintena de metres de llarg per uns tres metres d’amplada, i orientació NO-SE,  per la part baixa trobem algunes formacions i la cota de -26 m. Si bé el sostre a la base del pou té uns còmodes 2 m d’alçada, aquest va baixant suaument fins els 0,60 m a la part més fonda de la sala. S'observà un solitari rat-penat.

També a la base del pou trobem uns pals de fusta (de Telefònica) i una oxidada bicicleta Torrot. Pujant cap amunt la sala fineix 9 m més enllà.

A 3 m de la base del pou, cap amunt i entre les roques trobem un pouet que no figura a la topografia anterior. Si bé la boca d’entrada és una còmoda obertura de 1x0,66 m, a 2,60 m més a baix es fa estret (0,40x0,50 m). Baixem 2 m més i horitzontalment trobem una petita gatera cega que fineix als 2 m.

Continuem baixant uns tres metres més i després d’un ressalt arribem a la saleta inferior on s’acaba aquesta nova via a la cota de màxima fondària de -31 metres. La saleta és de sostre baix (uns 0,60 m), és irregular i amb moltes concrecions, amb unes mides aproximades de 4x5 metres.


Participants: Josep Cuenca, Jordi de Valles, Enric Porcel (text), Joan Sebastià i Francesc Xavier Samarra (fotografies)

Grup d’Espeleologia de Badalona (GEB). Espeleo Club de Gràcia (ECG)

3 comentaris:

  1. se'n sap la funcionalitat del pou? Va tenir mai aigua?

    ResponElimina
  2. Si, efectivament, l'intenció de la perforació era trobar aigua.Malahuradament pels propietaris i per sort pels espeleolegs, no es va trobar aigua sino una nova cavitat.

    ResponElimina
  3. Merçés a les informacions d´un amic que tenía un xalet a la propera urbanització de "Los Rosales" vaig fer aquesta cavitat al final dels anys seixanta, (encara es feia servir elektron!). Vas ser una exploració una mica complicada, ja que el masover de la propietat em va retirar el material, lligat a una petita grua instalada a la boca. Per sort, va posar la corda i la escala al cap de varias hores, després de trucar i demanar informació a Angel Lagar sobre mí. El paio en va regirar i escorcollar la motxila i la cartera, troban una tarja de visita de Lagar.

    Floren.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.