diumenge, 13 de gener del 2013

L'or blau marcià va passar per cavernes


Publicat al diari Ara el 13.01.2013

Fa 2.000 milions d'anys l'aigua que fluïa per alguns canals marcians es va filtrar al subsòl

Una recerca internacional amb la participació d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) aporta noves dades sobre un dels misteris del planeta Mart: quin va ser el destí de l'aigua de les inundacions més importants que s'han conegut mai al nostre Sistema Solar i que van excavar els canals de descàrrega de les valls d'Hebrus fa 2.000 milions d'anys.
La recerca, dirigida des del Planetary Science Institute de Tucson, als Estats Units, planteja que aquesta ingent quantitat d'aigua es va filtrar al subsòl a través d'un ampli sistema de cavernes que s'ha pogut descobrir després d'un detallat estudi geomorfològic.

Seguint el rastre
Les inundacions que van excavar les valls d'Hebrus s'han relacionat amb la formació dels oceans de Mart. Es van originar a partir de dos punts de descàrrega d'aigües subterrànies que van acabar formant els denominats canals de descàrrega ( outflow channels ) de les valls d'Hebrus, situades en una regió coneguda com la conca d'Impacte d'Utopia.
Els canals recorren uns 250 quilòmetres i desapareixen bruscament a la part final. Les causes d'aquesta desaparició i el destí de l'aigua transportada han estat un enigma que els científics fa anys que tracten d'aclarir.
La recerca, en què han col·laborat els geòlegs de la UAB Mario Zarroca i Rogelio Linares, aporta noves dades que demostren que amb anterioritat en aquesta zona s'havien produït erupcions volcàniques de fang. Els investigadors plantegen la hipòtesi que la xarxa de fractures i de conductes oberts, generada com a conseqüència del vulcanisme, va crear un sistema de cavitats en la criosfera (part del planeta formada per gel) que va actuar com a trampa per a l'aigua que fluïa per aquests canals.
Gran part del flux i dels sediments superficials es van infiltrar de nou al subsòl a través d'aquest sistema de cavernes. "Les zones finals dels canals de descàrrega són molt difícils d'analitzar perquè generalment estan enterrades o modificades, però la nova tecnologia de què disposem des de fa pocs anys ens permet obtenir imatges d'alta resolució, com les capturades pel satèl·lit MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), i fer estudis geomorfològics més detallats", explica Mario Zarroca.

Únics i resistents
El sistema de cavernes hauria estat inestable a la Terra per la naturalesa dels materials expel·lits pels volcans, però a Mart van adquirir ràpidament una solidesa i resistència mecànica similars a la de la pedra calcària que forma la majoria de les coves terrestres, a causa de la temperatura de la zona (65 graus centígrads).
De moment, l'edat i les dimensions de les cavernes són incertes, però els investigadors tenen indicis que ja existien al Planeta Vermell fa milers de milions d'anys.
Els resultats ajuden a entendre el model hidrològic i l'exobiologia (la presència de vida passada o futura) a Mart. Segons Mario Zarroca, "la possibilitat d'estudiar cavitats que hagin estat preservades durant tant temps seria una gran oportunitat per poder avançar en el coneixement de la història i evolució del planeta".
El satèl·lit MRO, que ha captat les imatges per a l'estudi, funciona des del 2001. Ha fet més de 45.000 voltes al planeta i ha pres més de mig milió d'imatges. Ha permès detectar aigua gelada sota la superfície.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.