dijous, 17 de gener del 2013

III Trobada Ibèrica de Biologia Subterrània

El proper mes d'octubre d'aquest any 2013, els dies 2-3-4 i 5, tindrà lloc un important esdeveniment per a la biospeleologia catalana: La III Trobada Ibèrica.


Les sessions tindran lloc al Museu Blau, a l'edifici del Fòrum, actual emplaçament del Museu en la seva part oberta al públic.

Les dues anteriors trobades van ser: La I Trobada va tenir lloc a València, l'any 2009, mentre que la segona ho va ser l'any 2011 a Aveiro, Portugal. Durant els actes a Aveiro, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona va presentar la candidatura per organitzar la propera trobada, aquesta que informem, sent acceptat de bon grau per tots.


El Museu ha conjuntat un equip organitzador, havent ja iniciat les primeres gestions preparatòries. Entre els col·laboradors, a més del Museu hi ha els següents estaments:


-Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) de Barcelona

-Universidad de La Laguna, Tenerife

-Universidade de Aveiro -Universitat de Barcelona

-Associació Catalana de Biospeleologia -Biosp-

S'està ultimant el Comitè Científic en el que hi formaran part destacades personalitats del món biospeleològic. En aquest primer díptic encara no hi són tots relacionats, ja tenim notícies de més.


Un tema molt important: Els treballs es publicaran a les dues revistes que edita el museu (AMZ i ABC). A les dues anteriors trobades, no s'editaven els treballs.


Uns dies abans i com a acte complementari, s'impartirà un "mini-curset" d'espeleologia amb especial dedicació a la biospeleologia. Aquest esdeveniment, l'organitza en nom del Museu, l'Associació Catalana de Biospeleologia. La part teòrica s'impartirà també en el Museu Blau, a l'edifici del Fòrum, actual emplaçament del Museu en la seva part oberta al públic. També hi haurà la component pràctica: una sortida de camp a una cova.

Aquesta és la primera informació que es distribueix. Encara no hi ha el programa establert. En farem més ressò en quan es disposi de més dades, tant sigui de la Trobada com del curset.

Una vegada acabada i programada la part anterior d’aquest article, avui dia 15 de gener hem rebut una ampliació de la primera informació ja facilitada, que afegim tot seguit en la seva versió original. Seguim dient que totes les dades són encara provisionals i que anirem informant puntualment. 

Apreciado colega:


El Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) está actualmente organizando el III Encuentro Ibérico de Biología Subterránea que se celebrará en Barcelona (MCNB) del 2 al 5 de Octubre de 2013.


Temática científica provisional:


1. Pasado y presente de la diversidad y riqueza específica de la fauna del medio subterráneo.

2. Origen y evolución de la fauna subterránea: interpretación de la distribución actual a partir de la filogeografía.

3. Los foto‐autótrofos (briófitos, líquenes, algas, bacterias) en el límite de la luz.

4. Los descomponedores en el medio subterráneo (hongos, bacterias).

5. Los diferentes grupos funcionales de bacterias en cuevas (autótrofas, heterótrofas y quimiolitoautótrofas).

6. Avances en el estudio de fauna de invertebrados y vertebrados de las cuevas.

7. Adaptaciones al medio subterráneo.

8. Conservación de los hábitats subterráneos: gestión del patrimonio, estrategias de conservación e implicación en la protección de especies.


Ponentes invitados: 


Dr. Florian Malard (CNRS, SIBIOS, Francia/France)

Dr. Giuseppe Messana (CNR, ex-presidente de la SIBIOS; Italia/Italy)


Comité Científico:


• XAVIER BELLÉS (Institut de Biologia Evolutiva, CSIC-UPF)

• ANTONIO GÓMEZ-BOLEA (Dept. Biologia Vegetal, UB)

• DAMIÀ JAUME (IMEDEA (CSIC-UIB), Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados

• PERE OROMÍ (Universidad de La Laguna)

• VICENTE M. ORTUÑO (Universidad de Alcalá)

• ALBERTO SENDRA (Universidad de Alcalá)

• A. SOFIA REBOLEIRA (Universidade d’Aveiro)

• PAULO A. VIEIRA BORGES (Universidade dos Açores)


Comité organizador:


-MCNB

-Associació Catalana de Bioespeleologia

-Federació Catalana de Espeleologia

Todos los participantes están invitados a enviar los trabajos completos presentados durante el III EIBS para su peer‐review en las revistas editadas en el MCNB (Animal Biodiversity and Conservation, o Arxius de Miscel·ània Zoològica).


Antecedentes del evento:


La fauna cavernícola tiene un papel especial dentro de las colecciones de Artrópodos del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB), ya que representan el legado patrimonial de una larga trayectoria en el estudio de cavidades subterráneas, que ya acumula más de 100 años de historia. Esta colección, que comenzó gracias al gran trabajo científico y de recolección de la familia Zariquiey y que continuó nuestro querido Dr. Francesc Español, conservador y director del Museo (desde los años 30 hasta los 80 del siglo pasado), continua activa gracias a Oleguer Escolà (conservador del Dept. de Artrópodos hasta el 2009) y al actual equipo técnico del Museo.

Además en el marco de la prospección de fauna cavernícola el MCNB ha establecido convenios y proyectos con especialistas vinculados a universidades y / o centros de investigación, así como con asociaciones dedicadas al estudio y conservación de la diversidad biológica subterránea para mantener activa esta línea de investigación histórica. Así, los estudios de Bioespeleología reciben apoyo institucional y año tras año las nuevas campañas de recolección enriquecen la colección ya existente, la cual tiene un elevado valor patrimonial. Por toda esta serie de razones, el MCNB ha dado un paso más en la reflexión sobre la importancia de esta línea de investigación y organizará el "III Encuentro Ibérico de Biología Subterránea". Este encuentro es el único dedicado específicamente a la biología subterránea en el Mediterráneo, y se plantea como una plataforma de trabajo dónde dar a conocer las líneas de investigación, proyectos y actividades que se desarrollan en dicho ámbito. Las ediciones previas de este evento se celebraron en Valencia (2009) y Aveiro (2011), ambas con una muy buena acogida.


Para más información: http://3eibs.museuciencies.cat/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.