divendres, 4 de gener del 2013

El rascler sali i la Bòfia Gran de Cardona (1)

Seguidament a la nostra visita del passat dia 20.12.2012  vam dedicar una bona estona a inspeccionar els voltants del Forat Micó i del conjunt de rasclers i depressions dins de la Bòfia Gran, tant per cercar altres possibles accesos a la xarxa del riuet subterrani, com per fer-hi algunes fotos de les espectaculars i multicolorides formes de la sal.
El conjunt de la Muntanya de Sal de Cardona i la Bòfia Gran  (o bòfia de la sal roja) és una petita part que aflora a la superficie, a l’extrem sud-oest, d’un anticlinal diapiric d’una longitud de 2 quilòmetres i amplades de fins a 700 metres, que talla fins a 300 metres de cobertora. En la seva gran acumulació de sals, de fins gairebé 2000 metres de gruix, s’hi apilen i és pleguen aquests materials tan plastics. Majoritàriament aquestes roques estan cobertes per materials recents dipositats al llarg de la Vall Salina.
En les sals s’identifiquen la Halita (o sal gemma comú) de color blanquinós/transparent que pot aparèixer tenyit per les impureses adoptant una diversitat de colors vermellosos i rosats degut a les diverses concentracions d’òxids de ferro que la tenyeixen.; la Il·lita (o argila ) de color gris a gris fosc que en fines capes s’intercalen entre les capes de sal.

En profunditat es troben en grans vetes els materials potàssics que han estat objecte de l’explotació minera: la Silvina (clorur potàssic i clorur sòdic) de color blanc a rosat; i la Carnal·lita (diclorur de magnesi i clorur potàssic) que pot ser incolora, blanca, groguenca, rosada, marronosa, i fins i tot verd clar. 

Tots aquests materials horitzontals en el seu dipòsit han estat fortament plegats en multiples direccions a causa de la compressió i aixecament del diapir que avui en dia encara continua ascendint.

La Bòfia Gran, o de la sal roja

Per accedir-hi recomanem un itinerari diferent de que condueix al Parc Cultural de la Muntanya de Sal i pel qual evitarem utilitzar pistes de circulació restringida. Des de Cardona en dirigirem cap les Colonies Arquers fins enfilar el sender GR,
Les formes d'erosió Bad Lands a les argiles superiors
El GR va voltant la Bòfia
Les dimensions màximes són: 330 de llarg, 250 d'ample i 95 de desnivell
Una interpretació del seu procés evolutiu
Podem accedir a l'interior de la Bòfia utilitzant el mateix corriol que ens condeueix al Forat Micó
Dins de la Bòfia cal fer un seguit de gimpades pujant i baixant dins d'un petit laberint de clots i rasclers

Segueix en el post de demà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.