dimecres, 12 de desembre del 2012

Homenatge a Bronto. Construcció d’un frontal.

En un post anterior ja vam anunciar la pèrdua d’en Thierry VillateBronto, Ursuspeleus- aquest espeleòleg singular (http://espeleobloc.blogspot.com.es/2012/09/deces-de-thierry-vilatte-al-trou-de.html)
Avui volem completar la seva semblança, inserint un vídeo del rescat i un altre d’homenatge dels seus companys de club, juntament amb una de les seves darreres propostes de construcció d'un frontal per espeleòlegs.

El rescat


Recordança


Construcció d'un frontal a LEDS
Ha estat en l’excel·lent pàgina Souternet del CLPA Spéléologie Hérault on aquest trimestre dediquen un nou i pràctic homenatge a Thierry Villate, recuperant i completant un dels seus darrers projectes, un frontal per espeleologia:la Nipharled IV 
Reconec que no tinc capacitat de interpretar i molt menys de construir un enginy com el proposen els companys francesos en la seva pàgina.
Insereix-ho unes còpies de pantalla per que tingueu una primera valoració, que necessàriament caldrà que la consulteu a fons si voleu fabricar-vos el vostre propi frontal.

L’he demanat a l’amic Jordi Perera, valorant la seva expertesa en informàtica i  electrònica, i coneixent la seva habilitat en bricolatge i construcció de frontals, que comentés pels nostres lectors la pàgina
Construire soi-même une lampe frontale de spéléo à LEDs : la Nipharled IV.

../..
Els autors proposen construir un sistema d'il·luminació.
S'entén que ja han fet diversos models i a l'actual n'hi diuen Nipharled IV.
Entre d'altres es proposen assolir aquests objectius:

- Il·luminació gran angular (180 º) i variable (almenys 5 nivells d'il·luminació).
- Punt de llum "spot"  potent: al voltant de 3000 lúmens.
- Flexibilitat d'ús.
- Sistema d'alerta de nivell baix de la bateria, configurable.
- Resistent a l'aigua superficial o immersió (IP67 o IP68).(*1)
- Compatible amb múltiples tipus de bateries (rang de tensió de 3 V a 18 V) (*2)
- Econòmic, en comparació amb sistemes comercials.
- Amb una autonomia de 8 h modus normal, 12 h modus economia, i més de 72 en modus supervivència.(*3)
- Seguretat per dos circuits d'enllumenat independents.(*4)
- Complet amb llum regulable, carregador i piles recarregables de 5000 mA
 


(*1)(*2)(*3) No sé si han escrit els objectius abans o després de fer el prototipus.
No queda clar si han aconseguit IP68  i això només  significa que es superior a IP67, podeu mirar la viquipedia per a més informació.
(*4) Aquest punt és una mica discutible. Sí bé és cert que hi ha dues plaques electròniques i els leds són diferents, la bateria, el cable, l' interruptor i la mateixa caixa estanca són comuns als dos circuits i per això no ho hauríem de considerar redundant al 100%.

Evidentment aquest és un bon projecte per als aficionats al bricolatge i al que avui en dia s'anomena DIY "Do it Yourself", els qui gaudeixen de fer-se les coses ells mateixos.
No cal cap eina sofisticada, un trepant, una llima, un soldador elèctric de punta fina amb una mica d'estany i un PC per poder fer les comandes per Internet.
En la pàgina web hi ha tota la informació per poder adquirir tots els components, amb els webs dels proveïdors i les seves referències.
Evidentment no cal centrar-se en aquells proveïdors, per exemple, els leds dels que tenim la referència del fabricant els podem anar a buscar on més ens convingui.
Ells munten 4 leds CREE XM-L U2 i un CREE XM-L T6, en un dels dibuixos de la pàgina principal aquest últim està mal escrit i li repeteixen la referència XM-L U2, a la llista resum dels materials surt amb el nom correcte.
Els esquemes i diagrames són precisos i fàcils de seguir.
Un altra cosa és l'apartat de les bateries, aquí la pàgina falla com a guia.
Ens ensenyen com ells fan packs de bateries aprofitant-ne d'un ordinador portàtil. És un bon "brico" i un bon exemple de com reciclar, però com que no tothom les té disponibles hi trobo a faltar l'opció de què i a on comprar, igual que han fet amb el frontal......, en tot cas aquí us dono una pista d'un lloc on adquirir el conjunt de bateria/carregador que us faci més el pes  http://www.hobbyking.com
La caixa de les bateries també és comercial.
Un cop revisat el projecte es pot discutir sobre l'estètica, la necessitat de tanta potència i per tant de tant pes en radiadors, de les 32 possibles regulacions....
Però el que jo destacaria com a molt bo d'aquest projecte és que mostra com es pot fer un frontal sense necessitat de tenir gaires medis i t'inicia en el món dels conjunts leds / reguladors que actualment es troben fàcilment a la xarxa. 
A partir d'aquí si t'agrada trastejar, i depenent de la teva habilitat, pots fer-te'n un a la teva mida.

Jordi Perera



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.