diumenge, 16 de desembre del 2012

El Sistema Sakany

La xarxa subterrània de Sakany és un dels fenòmens càrstics més interessant que tenim al nord del nostre pirineu, en terres de l’Arieja. I malauradament, tot i la seva relativa accessibilitat encara resta prou desconegut dels espeleòlegs catalans.
El seu desenvolupament laberíntic a diversos nivells amb més d’una vintena d’entrades, 6 quilòmetres de desenvolupament i 140m de desnivell, permet multitud d’itineraris i travessades. Les seves morfologies, amb bonics exemples de pous excavats de baix a dalt, espectaculars canals de volta, blocs rodats al·lòctons de fins 1,5m de diàmetre, galeries túnels de l’antic pas de l’ariege avui parcialment reomplerts per esbadregalls del quaternari, etc. son alguns dels seus element que ens mostren una evolució geomorfològica complexa i polifàsica de gran interès.
 La estructura espaial del seu traçat i la gran quantitat de bucles i connexions, ( el conjunt es desenvolupa dins d’un cub de 170x150x150m) ha exigit el desenvolupament d’una eina topogràfica espeíifica, el programa HADES 2000, amb el que el Groupe de Recherches et d’Activités Spéléologiques de Lourdes va invertir 24 jornades de treball al llarg del 2001 i 2002 per fer l’aixecament principal de 5.300m de galeries. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.