dimecres, 10 d’octubre del 2012

Les cúpules de la cova del Tabac (5)

En la nostra visita a la cova del Tabac ens cridà especialment l’atenció l’abundància de cúpules. Aquestes concavitats grosserament semiesfèriques entapissen sostres i parets en nombrosos punts de la cavitat.

És una microforma, decimètrica / mètrica, complexa i alhora força interessant. Revisant la literatura espeleogenètica trobem les següents hipòtesis:

- Increment de la dissolució per barreja d’aigues.  Precisa l’existència de fissures que aporten cabals de composició diferenciada i galeria en règim negat.

- Condensació deguda al regim meteorològic que afavoreix la dissolució en una direcció determinada.


- Sobrepressió, en règim negat, que incrementa la corrosió per augment local de PCO2. Cúpula sense fissures.


- Condensació termal. En cavitats d’origen hipogenètic.
i d’altres casos particulars.

Tenim la temptació de dir-vos que hi ha exemplars per cada un de les tres primeres tipologies, però el cert és que ens caldria analitzar-ho amb més deteniment.
Tot seguit trobareu un suggerent article publicat per en Baudouin Lismonde  a Karstologia 35 (1er semestre 2000) al que agraïm les seves reflexions que sempre, ben documentades, amplien els nostres horitzons de comprensió. 



2 comentaris:

  1. Molt bones fotos companyers...realment sorprenent el que donen de si els dijous.

    Fins aviat

    Subi

    ResponElimina
  2. No leo con fluidez el catalan, pero este bloc tiene muy buenos graficos y fotografias. Felicito a los autores por mantener esta aparicion diaria con tanta calidad. Es el mejor blog de espeleologia que conozco.

    Alonso Campillo

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.