divendres, 14 de setembre del 2012

Revisitant les cavitats de la Serra de Lleràs

La capçalera de la vall de Serradell, al fons la carena de la serra de LLeràs

 Aquest any  he rebut l’ensenya de plata de l’Àliga, per tant ja fa 25 anys que aquest Centre em va rebre i vaig conèixer molta gent, que amb els anys s’han convertit en bons amics.

Per tal de què aquesta data prengui un caire una mica especial, i pensant quina pot ser una cova significativa per la SIE, en Juli i jo, dediquem una setmana del mes d’agost, per cert,  la més calorosa de l’any, a  fer una “mini campanya” a lo Pallars Jussà, i a visitar  La Cuberes.

La informació de la que disposem es antiga i manquen molts  UTM, així que amb un GPS anem a situar les diferents cavitats amb les noves coordenades.

Anem a visitar la Cova de Toralla, el Forat de la Bou, l’Avenc de Barbuixell, el Graller de Potestats, La Cova del Torrent, la cova de l’Espluguella , la Balma de L’Esplugallonga,  l’Espluga Llorna i la Cuberes.

En els dies següents os donarem els detalls que hem recollit de les diferents coves.

Naturalment la Cuberes no s’ha de marcar, es prou coneguda. La primera vegada que vaig veure la boca, va ser fa 23 anys i en aquell moment, potser perquè jo estava embarassada, l’entrada em va semblar petitíssima, doncs be, desprès de tants anys, m’ha seguit semblant igual de petita.
En la boca de la cova Cuberes

Totes les històries que he sentit al llarg d‘ aquests anys de la Cuberes, son exactament certes, no hi ha un pas que no sigui treballat i en tot moment has d’estar alerta per no relliscar i deixar-hi  les dents… com a mínim. Hem arribat fins a la Perxa, hem estat en total tres hores i mitja i hem sortit xops i enfangats fins al capdamunt, però molt contents amb la il·lusió d'haver complert amb un deute pendent.

M’he adonat de què tota la gent que ha format part de les diferents campanyes d’exploració d’aquesta cavitat tenen un mèrit increïble, que es pot situar al nivell dels grans exploradors perquè desprès de veure la topo, resulta que hem fet el mes fàcil, així que  faig una reverència davant de tots aquests apassionats espeles perquè tenen una energia inesgotable , perquè sols veure els noms de les diferents parts, ja pots imaginar el que t’espera.

Vull donar les gràcies a tothom amb qui he compartit sortides i experiències al llarg de tots aquests anys i que espero que siguin molts més, i especialment al Juli per compartir amb mi  el món de l’espele.

El poble de Serradell vist des de la cova de Toralla
Montse Roca (S.I.E.)

7 comentaris:

  1. Felicitats Montse, i que per molts anys continuis amb aquesta vitalitat i afany.

    ResponElimina
  2. Montse: 25 anys ja és tota una generació. Et desitjo que segueixis per molts anys més.La meva enhorabona
    Lluís

    ResponElimina
  3. Per quan et donin la dels 50anys has de fer un altre article!!!

    ResponElimina
  4. Quin goig poder explicar una trajectòria personal tant llarga !!!!!!!!!!!!!. Moltíssimes felicitats i endavant que encara et queda molta corda.
    Teresa i Miquel

    ResponElimina
  5. Moltes felicitats Montse pels 25 anys de sòcia de l'Aliga! i per que puguis seguir fent espeleologia amb el Juli i tots nosaltres 25 anys més com a mínim! :-)

    Josep

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cap als propers 25 !!!
      Felicitats a tots dos :-D

      Elimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.