dissabte, 29 de setembre del 2012

Digitalitzant publicacions (2)


Avui reemprenem la inserció de publicacions de la SIE digitalitzades, gracies a la feixuga tasca d’escaneig que ha realitzat el company Jordi Perera.

Del 7 fins el 22 d’agost vam presentar els 15 exemplars més moderns d’EspeleoSIE, del 22 (1978) al 36 (2004). Ara penjarem des del número 1, publicat el 1967, fins el número 21 de gener de 1978.

Aquests darrers exemplars, primers en ordre cronològic, escrits en la llengua obligatòria en èpoques dictatorials, van ser “fabricats” molt rudimentàriament en els locals de la SIE. Multicopiats, amb successives multicopistes primerament manuals, després elèctriques, partint de clixés de cera perforats amb màquines d’escriure, entintat, alçat, compaginat, inclusió d’alguns dibuixos impresos professionalment en òfset en l’exterior, encolat, grapat, tallat, etc. Un procés tant manual com participatiu, on els socis benèvolament s’aplegaven per treballar en les tasques de relligat i enquadernació.
Han passat 45 anys i aleshores, signes d’altres temps, suplíem les carències econòmiques amb el treball voluntari de tothom.

Els resultats eren millorables, es clar que gens professionals, per això demanem indulgència en les errades que podeu observar, ja que hem considerat adequat presentar-vos-les amb el seu contingut original.

Solament en el cas de les pàgines en blanc (habitualment el dors d’un dibuix), les hem fet aparèixer també intencionadament en blanc, però amb la numeració correlativa que els corresponia, per tal d’evitar la sensació de què podia faltar un full.  
Finalitzada aquesta tongada, en la que penjarem gairebé diariament un exemplar,  haurem fet un pas important per posar a l’abast de tothom la part essencial de les publicacions de la SIE, només restaran pendents, butlletins interns, revista-circular del CE.Aliga, les comunicacions del simposi de topografia, les extraordinàries...i tal vegada impresentables llibretes de camp de les campanyes (potser per això mai publicades) i pocs documents més.

Animem als companys d’altres clubs que en la mesura que els sigui possible, donin passos en aquesta direcció. Digitalitzar i possar a l'abast de tothom, gratuitament, els materials elaborats com a contribució al coneixement compartit. Un pas més en la construcció d'aquesta nova biblioteca virtual de l'espeleologia catalana, que faciliten les tecnologies actuals de xarxa.  Des les pàgines de l’Espeleobloc els brindem la nostra ajuda en el procés de difusió.



1 comentari:

  1. Hola Josep Manel, em pregunto si us vaig insinuar aquesta idea al escanejar i publicar un article del Espeleosie 23 o si ja ho havíeu barrinat amb anterioritat. Molt bona feina i massa petita l'estelada.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.