divendres, 17 d’agost del 2012

Exploració a la Fou de Bor 2012

Durant els dies 19-20-21i 22 del mes de Juliol, s’ha dut a terme una nova campanya d’exploració del sifó de la “Fou de Borun cop mes, l’objectiu era intentar superar el sifó terminal de la “Galeria Badalona” com a novetat aquest any hem incorporat 4 noves eines que milloren en molts aspectes tant la seguretat com les opcions d'aconseguir passar el sifó:

-Bussejador de punta amb doble reciclador: autonomia gairebé il·limitada                                 -Scooter Divertug: remolcador submarí amb grans prestacions pes/potencia  
-Campana per la descompressió: instal·lada a la galeria del desengany permet dur a terme la descompressió en un ambient sec i ajudar a evitar l’hipotèrmia,
-Bateries de gran autonomia
: per donar potencia al sistema de calefacció que farà servir en Chris durant varies hores mentre realitza la descompressió dins la campana.
Enguany l'equip d’espeleobussejadors  estava format per Chris Jewell (Cave Diving Group) Laura Trowbridge (Cave Diving Group) i en Joel Borrazás (G.E.B.)

El dijous el vam dedicar a portejar  el material dins la cavitat, i començar a muntar els recicladors per tal de revisar que tot estigues correcte i que no s’hagués fet malbé res durant el porteig, i en cas de tindre algun problema tindre temps per a resoldre’l. Divendres vam continuar portejant material, aquest cop amb l'ajuda del Carles Ramoneda i el seu fill Alex, en Chris va realitzar una primera immersió per comprovar  l'equip  e instal·lar una campana a la zona del desengany a uns 200m de l’entrada al sifó.

Dissabte, amb l'ajuda del Manel, Mary, Malen, Ferran, Ingrit i Jossue, vam  acabar de baixar el material que ens quedava, algunes ampolles, el  Divertug i algun petate.
Mentre la Laura ajudava al Chris a equipar i revisar tot el material el Joel equipat amb un reciclador Megalodon va iniciar una immersió prèvia a la d’en Chris per tal de portejar fins a la campana, el remolcador submarí, ampolles d’emergència i bateries pel sistema de calefacció i comprovar que l'habitat estava en bones condicions, desprès de completar aquestes tasques va retornar a l’entrada del sifó, on el Chris estava acabant d’equipar-se i estava esperant el Ok, per tal d’iniciar la seva immersió.

 En Chris equipat amb un reciclador principal i un altre, com a reciclador d'emergència, juntament amb varies ampolles i el remolcador va iniciar la immersió cap a les 16:00, aquest cop amb mes material i mes preparat que mai, era la immersió mes ambiciosa que es feia a la Fou i semblava que aquest cop si que s'aconseguiria passar el sifó les sensacions eren bones, però durant la immersió a mig camí de la punta, un suport metàl·lic de la botella del reciclador principal es va fer malbé, en Chris va tornar enrere i va aconseguir reparar l’avaria dins la campana, però ja havia passat massa temps sota l’aigua, obligant-lo a avortar la immersió. Va ser una decisió difícil, però encertada,


Al sortir fora l’aigua, li vam donar begudes calentes i molts ànims, el problema que va tindre es d’aquells que no es poden preveure, desprès de tants preparatius i tant  esforç per dur tot el  material, instal·lar la campana, tindre que renunciar  a continuar endavant, va ser un cop dur, però la seguretat es el primer, i la cova seguirà al mateix lloc l’any que ve.

Durant  el dissabte i el diumenge vam acabar de desmuntar tots els equips i traslladar-los cap als cotxes.

Joel Borrazás

6 comentaris:

  1. Enhorabona per la feina feta. Tot és experiència.

    ResponElimina
  2. Puede publicar dar informe recent para explorar fou.
    Thanks

    Peter Holt

    ResponElimina
  3. Enhorabona, sou uns valents!

    Podríeu explicar una mica més amb detall tot aquest material que porteu, i el fet d'haver de realitzar una descompressió?

    He fet la part seca de la Fou, però tot lo referent a espeleosub se m'escapa.

    Gràcies!
    Albert

    ResponElimina
    Respostes
    1. El que demanes es llarg d'explicar, cal que consultis un manual de busseig o contactis amb algun club especialitzat. Respecte a la descompressió: quan el cos humà està a pressió atmosfèrica els seus teixits estan saturats dels gasos de la pròpia atmòsfera (nitrògen en un 79%), en canvi, quan la pressió augmenta al descendir en profunditat sota l'aigua, aquests gasos es comprimeixen permetent que entri més quantitat de gas a pressió per la pròpia respiració. Depenent del temps i la profunditat a la qual s'ha estat, els teixits acumulen una quantitat massa gran de gasos, que si es produís una baixada de pressió sobtada al sortir ràpidament a la superfície es formarien bombolles que passarien a la sang provocant embòlies

      Elimina
  4. Aviat tornem a la fou a intentar amb l'exploració de la part sumergida,us mantindrem informats

    Joel Bv

    ResponElimina
  5. Necessiteu ajuda per portejar material fins a dins? Si voleu us podem donar un cop de mà!!

    Aquest cap de setmana hem anat amb un company a fer la ruta fins al sifó.

    Pujant vam intentar seguir un altre camí per sortir per una altra "Tuta" però només erem 2, i al final ens vam fer enrere en veure que estàvem en un forat molt estret i que no parava de baixar...

    Albert

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.