dilluns, 9 de juliol del 2012

Les Bores del Borró

Les Bores del Borró, es un interessant sistema excavat en guixos explorat pels companys del G.E. Badalona, que van aixecar una complerta topografia publicada dins l’excel·lent Catàleg Espeleològic de l’Alta Garrotxa de F.Miret i M.García (1994). 

En la visita del dijous 05.07.2012 vam accedir-hi per la Bora de Can Bellús i per la Bora Gran, erem un total de 16 espeleòlegs (Dolors, Jaume, Jordi C., Jordi P., Josep, Judit, Juli, Miquel, Montse, Pere, Ricard, Tere, Toni, Truji, Victor, Vizu ).

En els guixos pertanyents a la seqüència de materials eocènics de la denominada formació Beuda es desenvolupen els tres sistemes càrstics i evaporítics mes importants de Catalunya: la cova de la Mosquera 717m (veure espeleobloc  http://espeleobloc.blogspot.com.
es/2010/11/cova-de-la-mosquera.html  ) les coves de Rotgers 920m i les Bores del Borró 1.315m. 
El paisatge del Borró, que forma part de l’Espai d’Interés Natural de l’Alta Garrotxa, s’ens mostra com un espai forestal, de difícil transit fora dels camins que el travessen. Aquesta cobertora tapa els guixos que només es posen de manifest al fons dels rierols i especialment en les nombroses dolines que ens permeten accedir a la xarxa subterrània. 
Per no mullarse?
La Duna, la espeleo-gosseta del Jordi Perera

Morfologies
La nostra visita, realment va ésser fragmentaria i per això potser no vam poder fotografiar les morfologies mes rellevants, però us mostrem algunes que ens indiquen gènesis paragenètiques o “erosió antigravitativa” on la protecció sedimentaria del terra fa que la part essencial de la dissolució és concentri en el sostre, desenvolupant canals de volta, nínxols de paret, regates de dissolució, penjants, etc.
Canals
Anastomosi
Níxols de paret
Canals imbricats
Penjants
Canals i níxols
Envà - tascó

Altres microformes
Sequència d'intercalació en els guixos
Microcristalls de guix
Perforacions de goteig
Fauna i flora



2 comentaris:

  1. El vostre article, m'ha complagut. Gracies

    ResponElimina
  2. Quina quantitat de coses que conté una cova, i em passem desapercebudes.
    Molt interessant. Gràcies per les vostres classes.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.