divendres, 15 de juny del 2012

Ossos de Capra pyrenaica a les cavitats


Una de les tasques a l’abast dels espeleòlegs és la localització de restes ossis caiguts o arrossegats a les cavitats i son notables les troballes realitzades, entre les que cal destacar el jaciment de la Sima de los Huesos de la Cueva Mayor d’Atapuerca, que ha representat, tot i qüestionat, un graó fonamental per escatir l’evolució dels primers hominids.

Però situant-nos en un nivell mes casolà, és relativament freqüent, a poc que ens fixem, localitzar ossaments d’animals, que en alguns casos ens ajuden a determinar l’evolució de la població faunística d’un massís. Evidentment la recol·lecció i eventualment l’excavació del jaciment es tasca d’especialistes que poden llegir eficientment aquest “llibre sedimentari” que només permet una lectura, ja que per definició l’extracció destrueix el jaciment. 
L’amic Miquel Nebot que ofereix suport i coordinació d’aquestes troballes des del Departament Villalta de la Federació Catalana d’Espeleologia, ens ha lliurat un interessant article publicat a Paleovol núm 4 (2012) en el que s’analitzen entre d’altres els cranis que els companys del GE Pedraforca van localitzar en cavitats situades a 2.500m d’altitud en el Parc Nacional d’Ordesa (Osca) que aporten indicis sobre la desglaciació a l’Holocè. Malauradament la política de l’editor (Eselvier) no facilita la difusió gratuïta de l’article, motiu pel que només us oferim un resum i algunes de les seves imatges adaptades pel bloc tot esperant que despertin el vostre interès  i si us cal contacteu amb l’autor.

Realment aquestes cabres munteses, localment anomenades Bucardos sembla que van desapareixer el 5-01-2002 quan morí el darrer exemplar que vivia al Parc. Tristament el mal anomenat “progrés” es el causant de l’extinció d’aquests exemplars de la vida salvatge.

Insereix-ho en format scribd un altre article sobre les troballes d’aquesta Capra pyrenaica al jaciment de la Cueva de Chaves i un estudi de la seva distribució filogeografica 

Jaciment de Chaves



Filogeografia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.