dimecres, 21 de març del 2012

Un món sota terra


Amb aquest suggerent lema ens convocaven a una projecció de fotografíes espeleològiques realitzades pel tándem d’ espeleòlegs de Castellar del Vallès format per la Montserrat Mañosa i el Jordi Navarro.
La projecció va tenir lloc a l’emblemàtic Centre Excursionista de Castellar, amb seu al carrer Colom s/n, el passat dia 9 de març a les 21 hores.


Amb l’aforament de la sala d’actes del Centre força ple, i amb un públic muntanyenc molt entès en la matèria, es van anar reproduïnt les imatges captades per la càmara d’en Jordi Navarro, espeleòleg aficionat a la fotografia subterrànea, amb un futur prometedor en aquesta especialitat.

 
Bells paratges dins de la foscor i amb contrastos vermellosos de llum de carburer, van anant sorgint mica en mica i sorprenent al públic assistent.

Avenc Clos.
Bòfia del Tec.
El turcacho (Terol).

Les fotos es van dividir en dos blocs, un dedicat als avencs i altre a les coves. Els llocs majoritariament triats eren cavitats conegudes i altres no tant conegudes del nostre aïmat pais, encara que també van aparèixer imatges foranes de l’estat espanyol.


Després de la projecció, la Montse va obrir un torn de paraules, on diversos entesos en la materia van disertar i polemitzar sobre temes de les cavitats.


Per exemple, va sortir la vella controversia sobre el veritable nom de l’avenc Montserrat Ubach, on la gent veterana opinava que hauria de anomenar-se Bòfia de Torremas, ja que era el nom conegut a la contrada, i que a la zona no hi ha “avencs” que es una paraula de altres llocs.

Entre els presents, muntanyencs i espeleòlegs de renom hi era present l’incansable Josep Maria Torra que deu voltar els 86 anys, i encara dona canya al jovent en les seves caminades;  també hi era l’Anna Maria Pallejà, intrèpida escaladora, espeleòloga, i entre les fèmines gran pionera dels esports de muntanya. Tanmateix vam poder escoltar les explicacions del veterà Joan Navazo, un explorador històric de l’Espeleo Club de Sabadell, i al famós fotògraf subterrani Víctor Ferrer que va narrar les seves experiències a l’illa de Sardenya. També va intervenir el muntanyec Oscar Massó, autor de llibres d’excursionisme sobre St Llorenç de Munt, entre altres.

Vaig trobar a faltar als grans pioners de l’espeleologia a Terol dels anys 70, els castellarencs Jordi Carreras i Margarida Calderó, que no van poder assistir per circunstàncies familiars.

En resum, una agradable i amena vetllada amb els amics de Castellar del Vallès. Des d’aquestes ratlles, encoratgem a la Montse i en Jordi perqué continuïn amb la seva tasca espeleològica.


Enric Porcel.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.