dissabte, 3 de març del 2012

La fauna de la Krubera


Després de la troballa del coleopter catops cavicis que vam comentar en un recent l’article, novament la fauna de la georgiana cavitat més fonda del mon està d’actualitat. Hem llegit a la premsa amb una evident dosi de sensacionalisme que s’ha batut el record de l’animal que viu a mes profunditat de la terra. Es tracta d’un col·lembol el Plutomurus ortobalaganensis localitzat a -1.980 de profunditat a la Krubera-Voronja. Segons es diu supera l’anterior “marca” que ostentava amb -500m un altre col·lembol el Ongulonychiurus colpus.


Es clar que aquestes noticies son poc precises, en primer lloc caldria explicar que es tracta d’animals “terrestres”, ja que sabem hi ha fauna marina a molta major profunditat en les fundaries abissals. Però fins i tot dins de les situades a terra ferma s’obliden de la Halicephalobus mephisto un nematode que es troba a -3.600m en les aigües d’una mina d’or sud-africana.



Tot i això, es clar que la troballa a la Krubera és una excel·lent noticia, fruit del treball dels especialistes ibèrics (Museu Història Natural de València i de la Universitat Portuguesa d’Aveiro) que continuen aportant dades sobre aquests extremofils. A banda del Plutomurus, també han localitzat a -1.600 la Schaefferia profundissima i a -100 la Deuteraphorura kruberaensis i la Anurida stereoodorata, tots ells descrits per Rafael Jordana i Enrique Baquero de l’Universitat de Navarra.

Realment aquestes fondàries son força relatives, tant per que la boca de la cavitat es troba a gran altitud, com pel fet de què aquests insectes per la seva mida viuen perfectament a la xarxa de fissures que a nosaltres ens resulten inaccessibles i que connecten, les cavitats penetrables pels espeleòlegs, per vies que ens son totalment alienes.



Nota anterior a l'Espeleobloc


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.