dilluns, 27 de febrer del 2012

L’avenc del GIEM


Ja feia temps que volíem coincidir amb els companys montblanquins Joan Pellicer i Ramon Pasqual, tots dos del Grup d'Investigacions Espeleològiques Montblanc, descobridor de la cavitat i tantes d’altres troballes a la comarca, per tal de fer-hi una visita conjunta. Però tot i la bona predisposició de tothom, vist que era molt complicat coincidir un dijous, finalment el 23.02.12 anàrem pel nostre compte. En aquesta ocasió érem set: José, Josep, Juli, Montse, Oleguer, Ricard i “Víctor”.

Localització
D’entrada semblava una localització problemàtica, ja que no teníem unes coordenades actuals. Però contràriament a tot pronòstic fou una caminada molt directa. Deixarem els vehicles, just d’on parteix un caminet amb un gran rètol tombat al terra. Aquesta sendera ens duu sense pèrdua a les escletxes de la Febró, que voregem i seguim endavant, en una bifurcació agafem la variant que remunta un turó, i continuem fins unes roques en disposició circular amb un piló central foradat (potser d’un antic rètol), pocs metres endavant a l’esquerra del camí veiem una gran fita que ens orienta, entre la vegetació cap a una depressió paral·lela al cingle on s’ubica la boca de la cavitat. En total uns 20 o 25 minuts de camí.


Visita
Es tracta d’una cavitat de les denominades tectòniques d’una considerable complexitat, En la topografia del SIS se li assignen 718m de recorregut i -53m de desnivell, tot i que al rètol pintat a la boca indica 890 i -53. Aquest conjunt de galeries-esquerdes que formen pisos superposats separats per encastament de blocs, permeten davallar a nivells més baixos per diversos pous. Nosaltres vàrem baixar tres de gairebé consecutius de 6, 8, i 8 m per on travessant passos estrets i una gatera, anàrem fins la sala de -50 per on s’accedeix a un racó concrecionat. La fracturació dels espeleotemes evidencien la neotectònica local generada posteriorment al reompliment estalagmític.


Biologia subterrània
Vam recollir aranyes Meta, coleòpters cavernicoles, i vam identificar rinolòfids. El ratpenats els vam trobar força dispersos, tant aillats com agrupats en el sostre de la sala.


Avenc i coves de la Febró
Els amics Julio i Montse, que disposaven de més temps, van aprofitar per fer-hi una visita a les esquerdes de la Febró.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.