dimecres, 18 de gener del 2012

Els abismes (Les abîmes)


Un amable lector m’adverteix que en el post del 6.09.2009  amb el títol ”L’obra d’en Martel digitalitzada”, no vam inserir el llibre Els Abîmes, i hem demana si no seria possible afegir-la ja que està molt interessat en disposar-ne d'un exemplar.


Bé amic Marc, en aquest article la trobaràs en format scribd i donada la seva extensió separada en dos parts. No obstant encara es pot adquirir algun exemplar de segona mà ( a preus astronòmics – 400 euros-  en la web http://www.iberlibro.com/Ab%C3%AEmes.--MARTEL-E.-A.-/5695513826/bd) i també hi ha disponible una versió facsímil a la llibreria de la Federació Francesa d’Espeleologia ( per 54 euros http://librairie.ffspeleo.fr/achat/produit_details.php?id=272&catid=17.)

Martel dedicà el seu temps lliure i les vacances per viatjar a través de França i explorar els altiplans desertics que dominen les gorges del Tarn, de la Jonte, de la Dourbie i del Lot.

Al juny de 1888, es va unir amb alguns companys per estudiar un torrent que se sumeix sota terra, el Bonheur (la felicitat) i reapareixent més tard en l'Abisme d'Bramabiau. Aquesta exploració significà el naixement de l’espeleologia.
 
L’obra de Martel és immensa. Ampliarà el seu camp d'investigació a França i organitzà expedicions a d’altres països.  Va deixar les seves activitats professionals el 1899 per dedicar-se exclusivament a la investigació científica del carst.

LES ABIMES. Les eaux souterraines. les cavernes. les sources. la spéléologie. explorations effectuées de 1888 à 1893. paris. Delagrave. I894. 1 vol. in 4. 4 phototypies et 16 plans h. t. 100 gravures; 200 cartes. plans et coupes. 578 p




Coincidint amb aquesta remembrança de l’extraordinaria obra d’en Martel també incloc un fragment de 5 minuts d’una excel·lent recreació de les seves exploracions de la ma del cineasta Alain Baptizet, amb la producció “Martel, explorater d’abîmes






1 comentari:

  1. M'han dit que en Baptizet també va fer un video sobre la historia de l'espeleologia. Podeu donar dades o un fragment. Gràcies.

    Marc

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.