dimarts, 27 de desembre del 2011

Cavernes 28, una mirada retrospectiva


1961-2011
50 anys de l'inici d’una nova era per l’espeleologia catalana

Acabem de rebre el darrer exemplar de Cavernes (desembre 2011), revista del Grup d’Espeleologia de Badalona – Cor de Marina.

Rememorant, quasi reproduint, la memòria del GEB del 1961, en Ramon Canela ens transporta a les etapes inicials d’aquella dura i potser primitiva, però entusiasta i compromesa espeleologia d’exploració, recuperant vivències i opinions amb la seva admirable contundència habitual.

Jo mateix, amb molts d’altres companys de la SIE hem estat col·laboradors d’aquestes primeres dècades, ( Guara, Escuain, etc.) amb un esperit, honest i generós que probablement no sempre ha estat ben entès.


Cova Cuberes


Nota pels amants de les xifres: cal precisar que la conglomeràtica Cova Cuberes, tot sent la major cavitat catalana en recorregut ( dades del 2011 desnivell : 328m i longitud total de:  13.513m ) no ostenta cap record mundial, ja que tenim noticies de què és superada en desnivell en conglomerats per l’hondureny Pozo del Portillo amb -384m –expedició catalana dels 97-98-  i en recorregut per la gegantina russa Bol'shaja Oreshnaja amb 53.000m. 

Coll de Gistau

Bill Stone va definir la diferencia entre aventura i exploració: “un aventurer recorre el mon i el descobreix per a ell mateix, un explorador documenta pels altres el que descobreix”



Ens congratulem d’haver participat en alguna mesura el que denominen “nova era” i sobre tot perquè en aquest recorregut hem conegut a persones tant carismàtiques com el propi Ramon, tant afables com en Miret o en Mensión, tant dinàmiques com l’Alfambra o en Panyella, i tants d’altres que seria mol llarg d’enumerar, de manera que vagi per a tots ells el nostre missatge d’admiració i fraternitat.

Felicitats per aquest primer anniversari!



3 comentaris:

  1. Enhorabona al GEB, pero no sols hi ha que viure del record. Avant i a explorar.... i publicar!!!

    ResponElimina
  2. Victor, no veig el document de la Cuberes, en el seu lloc em surt un escrit de la cova Colomera.

    ResponElimina
  3. Siempre es bienvenida una publicación de espeleo, parece interesante este número del Cavernas. ¿Donde se puede conseguir un ejemplar?

    Jose Antonio

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.