Fou el dijous 17.11.2011 que ens dirigirem a Castellfollit de la Roca per explorar aquesta cavitat del municipi de Montagut de Fluvià, normalment coneguda com Baumes de Caxurma. En aquesta ocasió érem 10 (Dolors, José, Josep, Jaume, Oleguer, Pere, Ricard, Roger, “Víctor” i “Visu”).
Toponímia
El nom de la cavitat el trobem escrit amb força variacions. Pel que ens diu un lector en la "variant garrotxina" és prou correcte. Balmes o Baumes d’en Caxurma voldria dir que hi ha algú que s’anomeni Caxurma hi no ens consta. Baumes o Balmes de Caxurma significaria que hi ha un paratge, o algun nucli denominat Caxurma que tampoc coneixem. (correccións del 21.12.2012 i 16.02.2014)
El nom de la cavitat el trobem escrit amb força variacions. Pel que ens diu un lector en la "variant garrotxina" és prou correcte. Balmes o Baumes d’en Caxurma voldria dir que hi ha algú que s’anomeni Caxurma hi no ens consta. Baumes o Balmes de Caxurma significaria que hi ha un paratge, o algun nucli denominat Caxurma que tampoc coneixem. (correccións del 21.12.2012 i 16.02.2014)
Als mapes de l’ICC a gran escala apareix el nom de Balmes de Caixurme, i també en algun bloc de senderisme hem trobat Balmes de Caixurma. Remirant el “Coromines” (Diccionari Etimològic i Complementari de la Llengua Catalana) no apareix cap referència, però hi trobem el mot caixa, que el nou diccionari d'IEC defineix com “Receptacle d’una certa grandària, de forma rectangular,...” D’aquesta accepció potser es podria derivar “caixurma” i efectivament molts segments d’aquesta cavitat mostren un procés graviclastic que els confereix una secció quadrada, (de sostre, terra, i parets paral·leles) que podríem dir s’assembla a una estranya caixa de pedra, una caixurma.
Situació
Sortim de Castellfollit de la Roca pel mirador, baixem cap al riu per un camí empedrat fins el pont de ferro, tot seguint les indicacions del camí de les Balmes. No podem evitar mirar enrere per admirar la cèlebre colada basàltica sobre la que s’emplaça Castellfollit.
Travessat el Fluvià seguim el sender amb marques grogues, creuem pel damunt de l’autovia, i ens dirigeix cap el torrent de Santaló, que anem remuntant per la seva vessant esquerre. En la cruïlla que assenyala cap a la Devesa a l’esquerra, agafem aquesta direcció, per on apareixen pintades verdes, que ens condueixen fins les Caixurmes (de forats n’hi ha més d’un).
El paisatge és d’una atapeïda vegetació, primer bosc de ribera, després d’alzinars i roureda, etc., per on van apareixent blocs de margues lutitiques gris – blavoses on localitzem la cavitat. Segons la cartografia de l’Institut Geològic de Catalunya son materials eocènics del Lutecià.
Les coordenades de l’entrada que hem considerat la principal son UTM ED 50, 31T, X 0463680, Y4673529, alt. aprox. 445m.
La cavitat
Estructurada, segons un reticle ortogonal de fractures, amb nombrosos productes clàstics que li confereixen un itinerari accidentat, en el que cal anar desgrimpant de bloc en bloc. Segons la topografia del 1972 té un recorregut total de 387m i un desnivell descendent de 19m. amb un mínim de tres boques transitables.
Donada l’estructura aparentment laberíntica de la cavitat, trobem cordills i senyalitzacions, orientades a trobar el camí adequat, no sempre amb un mínim de discreció. En la que podríem denominar saleta de les pintades, hi ha un mur amb múltiples inscripcions i gravats entre els que podem distingir alguns de centenaris.
Cal destacar l’extensa colònia de ratpenats, citada, per la seva importància i varietat d’espècies, en nombrosos estudis dels quiròpters de la Garrotxa.
Ahir vam anar a passejar pels voltants de Castellfollit i, de manera improvisada, vam arribar a les Baumes. Només veure l'entrada a aquestes coves, sense tenir ni idea del que amaguen, ens vam quedar embadalits. Ara, veient aquestes fotos que heu penjat en el bloc som una mica més conscients de la majestuositat d'aquesta meravella de la Natura. No deixo de tenir certa enveja sana cap a vosaltres que us heu atrevit a entrar-hi. Les fotos, impresionants. Gràcies per compartir-les. Endevant i sort!
ResponEliminaUna apreciació lingüística: el garrotxí, una de les variants del català septentrional de transició, té uns trets dialectals propis, com ara lèxic i fonètica. Bauma és la forma garrotxina de la paraula balma. Si el meu avi, que per cert mena un hort molt a prop de la zona, ja sentia a dir "les baumes d'en Caxurma" al seu avi, no veig com uns forans s'aventuren a escriure "El trobem escrit amb força variacions, algunes, clarament rebutjables, com Baumes en lloc de Balmes". Trobo aquest comentari com una manca de respecte envers la riquesa de la nostra llengua.
ResponEliminaSalut,
Francesc
Bona tarda, des de torello, vall del ges, vidranes, vallfogona, etc, sempre s-ha dit baumes.
EliminaComparteixo amb tu que aixo de titllar una paraula de 'rebutjable' es totalment dit des de l'ignorancia
perdoneu els accents, tinc un problema amb l'ordinador.
Atentament
Alex
Hola,
ResponEliminaEm dic Irene i formo part de l'Escola de Natura de Castellfollit de la roca (www.basaltic.cat).
Agraeixo que hi hagi companys que tractin amb tanta consideració i respecte el nostre entorn. Aquest article val molt la pena, ja que està molt ben documentat i les fotos són impressionants.
Moltes gràcies nois per la divulgació i els ànims a descobrir aquests racons tan espectaculars de l'entorn on treballem. S'agraeix que hi hagi gent de tan lluny que l'apreciï.
Per cert, des de l'Escola de Natura estem organitzant una excursió d'espeleologia a les Baumes d'en Caxurma. Tenint en compte que és de fàcil accés l'activitat l'estem dirigint a famílies de manera que tinguin l'oportunitat des de ben joves a descobrir l'espeleologia, la fauna i els paisatges que tenim. Quan l'haguem realitzat espero poder compartir la experiència amb vosaltres, i les troballes de fauna que haguem fet al seu interior.
Per saber més sobre les nostres activitats podeu visitar-nos a: www.basaltic.cat
Avui n'hem vist alguna i és espectacular el paisatge caòtic que formen les grans pedres de tal manera que semblen producte d'un terratrèmol.
ResponEliminaBona tarda!!! soc nat a Olot i visc a Castellfollit de la Roca. En relaciò al comentari de si Baumes o Balmes, estic d'acord amb el Francesc i Âlex que aquesta paraula es del dialecte garrotxí. Una Bauma a Olot significa una entrada dins la roca, o un aixopluc per quan plou!! axi que crec, que vàreu titllar de mal anomenada aquesta paraula i ho vàreu fer sense cap mala intenció. Pero si us plau, no intenteu rectificar-la.
ResponEliminaTambe vull fer esment que tothom es benvingut a visitar-les, pero no ho embruteu, que estic fart de treure llaunes i bosses!!! Gràcies
Atentament
Jordi