dijous, 4 d’agost del 2011

Centenari de Noel Llopis i Lladó

Barcelona, 1911 — Sant Vicenç dels Horts, Baix Llobregat, 1968


Avui 04.08 commemorem el centenari del que fou mestre dels apassionats per l’espeleologia física en Noel Llopis Lladó.

D’en Llopis trobarem a la xarxa diverses notes biogràfiques, que destaquen la seva impressionant tasca com a geòleg, en aquest post reproduïm algunes de les més rellevants. Però permeteu que us faci esment d’algunes vivències personals, tot i que pertany a una generació espeleològica anterior, el seu nom era ben present en les nostres lectures, a les guies de l’Editorial Alpina, al Sota Terra, a Speleon, als seus estudis espeleo-hidrogeologics de Montserrat, Sant Llorenç del Munt, Garraf, etc. i amb col•laboració amb el JM. Thomas les topografies geomorfològiques. De les seves obres generals avui destaquem els seu Nociones de Espeleologia que considerem el primer llibre de text de la nostra iniciació i que ens plau inserir en aquest post.



A l’Enciclopedia.cat trobem la següent nota biogràfica:

Excursionista, alpinista (el 1932 escalà, amb Vilaret, la paret nord del Pedraforca) i espeleòleg (animador de la publicació "Sota Terra", 1932-36), es llicencià en ciències naturals a Barcelona (1932), sota el mestratge de J.Marcet i Riba, M.San Miguel de la Càmara, F.Pardillo i L.Solé i Sabarís; publicà, fins el 1939, una vintena de treballs sobre tectònica i morfologia dels Prepirineus i del Pirineu català i la hidrologia càrstica del Sistema Mediterrani. En 1936-39 aixecà el primer mapa geològic d'Andorra a escala 1:50 000. En 1939-48 publicà uns quaranta treballs de tema català, coronats per la tesi doctoral Contribución al conocimiento de la morfoestructura de los Catalánides (1943, publicat en 1947-48), on evidencià les seves qualitats d'intuïció, capacitat de síntesi i innovació (termes com els Catalànids, els Pirènids, els Ibèrids). Fou membre del CSIC i professor auxiliar de la Universitat de Barcelona. Catedràtic de geografia física d'Oviedo (1948-1959), centrà les seves investigacions en l'estructura i la tectònica de la Serralada Cantàbrica, especialment del Carbonífer. Fundà la secció de geologia a la universitat, el Servicio Geológico de l'Instituto de Estudios Asturianos i les revistes "Breviora Geologica Asturica" i "Speleon". Ocupà càrrecs directius al CSIC de Madrid i a la Universitat Internacional de Santander i estudià tectònica alpina a Grenoble (1949-53). Fou un dels fundadors de l'Editorial Alpina, de Granollers (1949), i hi publicà una vintena de treballs de divulgació. Primer catedràtic d'estratigrafia a Madrid, introduí aquesta especialitat a les universitats de l'Estat espanyol, i publicà (1960-68) uns quaranta treballs d'investigació sobre els monts de Toledo, la hidrologia de la Manxa, uns vint de tema cantàbric i navarroaragonès i uns vint més de tema català, alguns no impresos o bé inacabats (mapa geològic d'Andorra a escala 1:25 000, moviments quaternaris als Subpirineus i al pla de Barcelona, etc). Dins la cartografia del Principat, publicà cinc fulls del mapa geològic d'Espanya a escala 1:50 000. En morir, d'accident d'automòbil, havia fundat a Madrid l'Instituto de Geología Económica i havia redactat obres de síntesi sobre hidrologia càrstica i la geologia de la península Ibèrica.

Llibres homenatje


Biografia i bibliografia



Recensió de Nociones de Espeleología


Text complert de Nociones de Espeleología



Fa pocs dies que el company JM.Cervelló li dedicà un article al seu bloc, que us recomanem que visiteu en aquesta adreça:
http://lanaria-jmcervello.blogspot.com/2011/07/centenari-de-noel-llopis-llado.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.