És evident que les tècniques de progressió a les cavernes han estat determinades, principalment, pels materials utilitzats. Després de la innovació de l’escala elèctron la tècnica més significativa és la denominada globalment com espeleologia alpina i/o sols corda.
Tot just començant la dècada dels anys 70 espeleòlegs catalans iniciarem exploracions a grans cavitats inèdites pirinenques, fent servir els mateixos materials i tècniques que s’anaven utilitzant des dels anys trenta, excepte les cordes de fibres sintètiques.
En el transport del material, progressió i personal, es feien servir a l’època els sacs de lona denominats petate, fabricats per a l‘exercit. Aquest petates no disposaven d’impermeabilització ni de gaire resistència.
Els bidons industrials de polietilè, encara els diem politè o politeno, els començaren a fer servir pel transport del material personal. Més endavant, al refusar les escales, foren utilitzats per dur tot el material.
L’amic Àlex Delgado, Exploracions, 2: 61-64 (1978), publica aquest interessant article.
Pau Pérez, l’any 1980, aleshores president de la Federació Catalana d’Espeleologia constituent, ens lliura una remesa de motxilles SERVAL amb la sol•licitud del fabricant per a que li féssim un informe tècnic de resultats. A l'estiu aquestes motxilles feren la primera travessada del B-1/B-15 a Escuain.
Encara avui li donem utilitat als bidons de polietilè
Fotografies, Ramon Canela. Diego Ferrer (+). Josep Mension (Grup d'Espeleologia de Badalona
Lo exposes com si estigues amb us o en desus?
ResponEliminaEl polite industrialment es fan servir per envasar productes liofilizats a la industria alimentaria son totalment reciclables i totalment inertes al ultravioleta.
Yo per espeleo en continuo portant en format petit i en fara que el arrosego potser mes de 10 anys i continuare portantlo molt de temps
Captain Garfio