dimecres, 11 de maig del 2011

L’avenc de Thrinukagigur


La cavitat volcànica islandesa Thrinukagigur, ja fa anys explorada i topografiada per l’equip d’Arni Stefansson, contràriament als mes coneguts i “superficials” tubs de lava, és una xemeneia vertical de 200 m que s’endinsa cap a la cambra magmàtica d’aquest volcà adormit des de fa 3.000 anys.



El nou projecte cientific-mediatic comandat pel investigador de la universitat d’Islàndia el Dr Freysteinn Sigmundsson, mostren imatges de gran qualitat tenyides del vermellós color de ferro rovellat que entapissen les parets de la cambra.


L'equip es compon de dos científics i 15 personal de suport, inclosos els muntanyencs experts acompanyats per un equip de filmació i un fotògraf per documentar l'esdeveniment.

Després de que l'equip d'exploració baixà utilitzant equips tradicionals com cordes i ancoratges de metall, s’instal•là un ascensor pel transport del pesat equipament científic i d’enregistrament


"Com un vulcanòleg, em vaig sentir privilegiat de poder observar amb els meus propis ulls l'interior d'un volcà actiu, recorrent el seu sistema de conductes”
 
"Actualment estem comparant les nostres observacions amb les d'altres volcans - com el Eyjafjallajokull que va esclatar l'any passat."

El National Geographic ha difós el documental “In to Icelands Volcano” dirigit per Bo Landin i Jóhann Sigfússon, de 45 minuts de durada que es pot trobar i descarregar de la xarxa. Aquí us presento uns extractes de domini públic.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.