El diari digital La Comarca-Net publica en la seva edició del divendres 01.04.2011 un article signat per Alejandro Rivera del que ens plau inserir la seva versió traduïda.
"Francisco Subils i Francisco Cardeña, dos dels descobridors de les impressionants Grutas de Cristal, han tornat a Molinos per celebrar amb els seus veïns el 50a aniversari de la troballa de les coves. Un enclavament únic ubicat en el Maestrat que recentment ha estat impulsat pel Govern d'Aragó com un Monument Natural.
Durant tot el matí d'ahir van rebre l'homenatge del municipi, i ells han correspost als assistents narrant, a través d'una exposició fotogràfica d'aquestes primeres exploracions, com va ser la seva aventura.
Tot va començar l'1 d'abril de 1961. Els joves Cardeña i Subils, acompanyats pel ja desaparegut José Subils, germà d'aquest i cosí d'aquell, arriben a la zona des de Barcelona per conèixer Ejulve i els seus voltants, després de la insistència d'un company de treball molinense, Alivio Ciércoles. Després de conèixer la Sima de la Muela, i mentre tornen al poble, crida l'atenció del grup un petit forat, un cau per a conills segons els veïns. Seguint el seu olfacte d'espeleòlegs membres de la Comissió Nacional d'Exploracions Subterrànies, remouen la terra amb les seves pròpies mans, fins que perceben un corrent d'aire que els indica que sota aquesta capa pot haver-hi quelcom interessant.
«Després de cavar i accedir al buit- explica Cardeña- vam poder anar passant l'un darrere de l'altre, i a partir d'aquí es va produir el descobriment de les galeries i de la sala principal».
Extasiats pel que acabaven de descobrir, les hores van passar volant. Cardeña recorda que van entrar «abans del migdia i sortim ja de nit. La gent del poble que estaven allí esperant, tres persones, ja es preguntaven si ens havia passat quelcom. Vam haver d'abaixar el barranc amb cactus encesos, perquè ni tan sols ens vèiem».
Francisco Subils recorda que al seu tornada a Barcelona es van posar en contacte amb la DPT per engegar una campanya d'exploració en profunditat. Així, en aquest mateix any, es va engegar la ‘Operació Turolensis', composta per sis especialistes que molt aviat es van topar amb una de les grans sorpreses, més enllà de les formacions de la cova: restes humanes de l'època Eneolítica, que afegien una importància extra a la cova.
«Sempre ho direm: és una cavitat molt petita -reconeix Cardeña-, però la importància que té per la seva quantitat de formacions la situa entre les més importants. Per descomptat, és la més important descoberta per nosaltres, i segurament una de les millors que hi ha avui dia a tot Espanya».
Subils reconeix que «aquesta fascinació per les rutes ve des de la nostra joventut. Cercàvem aficions i una d'elles va ser exploració subterrània. No ens conformàvem amb el pur muntanyisme, perquè si anem per l'exterior de la muntanya, només veurem el que es veu. Però en canvi, veure el que està amagat baix terra té un al•licient molt superior».
Durant la tarda d'ahir i tot el dia d'avui, les Grutas de Cristal celebren dues jornades de portes obertes perquè tots els visitants puguin conèixer les meravelles amagades sota les muntanyes del Maestrat. A més a més, demà a les 10.00, es presentarà un segell de correus oficial en l'estafeta de Molins per commemorar l'aniversari. La Casa Consistorial acollirà un concurs de dibuix sobre les Grutas de Cristal entre les 10.00 i les 13.30. I per tancar els actes, s'encendrà una foguera a les 21.00 a la plaça, es projectaran les fotografies del descobriment, i se servirà un sopar d'asats.
La noticia en Heraldo.es
Agraïm a l’amic Enric Porcel que ens hagi enviat l’enllaç la Comarca.net
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.