diumenge, 10 d’abril del 2011

El carst de la Sierra de las Nieves


El proper dia 11 d'abril, a la Casa de la Cultura de Yunquera, tindrà lloc una reunió científica  que marcarà el començament d'un projecte de recerca de la hidrogeologia del carst de la Sierra de las Nieves.


Es tracta d'un projecte de recerca finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i l'equip de treball està constituït per personal investigador de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME), del Centre d'Hidrogeologia de la Universitat de Màlaga i del Grup de Exploracions subterrànies de la Societat Excursionista de Màlaga. Aquest equip inclou experts en hidrogeologia càrstica, hidrogeologia de camp, geofísica, models matemàtics en hidrogeologia i geoestadística que tractaran de resoldre el repte que planteja la modelació d'un mitjà tan singular i espai-temporalment tan heterogeni com és el mitjà càrstic.

El projecte té una durada de tres anys (2011-2013) i el resultat final pretén ser un model espai-temporal del funcionament hidrogeològic dels aqüífers càrstics en general, i de l'aqüífer de la Sierra de las Nieves en particular, que permetrà al gestor mediambiental una millor comprensió de l'impacte que tindria sobre l'aqüífer determinades incidències mediambientals com ara un incendi, una contaminació accidental, una sequera prolongada o un canvi en la variabilitat del règim de pluja a la zona, entre d'altres.

Aquests anàlisis són òbviament innocus per al medi físic ja que es realitzen en l'ordinador on el medi natural s'ha modelat utilitzant tècniques modernes de Sistemes d'Informació Geogràfica, simulació matemàtica del medi càrstic, models físics de flux de l'aigua i el transport de contaminants en el medi càrstic, models de generació d'escenari mediambientals i simulació de de diferents estratègies de gestió; representant un clar exemple de l'ús de la tecnologia per a la preservació del medi natural.

adreça de la pàgina web de la Sierra de las Nieves

A aquesta reunió també han estat convidats responsables del Parc Natural de la Sierra de las Nieves, Reserva de la Biosfera i de la Mancomunitat de Municipis de la Sierra de las Nieves La reunió inclourà, entre altres activitats, una conferència pública de divulgació científica en relació amb el projecte i d'entrada lliure per al públic interessat. Aquesta conferència tindrà lloc aquest mateix dia 11 d'abril de 2011 a les 8 del vespre a la mateixa Casa de la Cultura de Yunquera i consistirà en sis blocs de deu minuts cada un on diferents investigadors presentaran diversos aspectes divulgatius de la hidrogeologia càrstica de la Sierra de las Nieves que han donat lloc a un modelatge tan espectacular del relleu i un paisatge únic, tant en superfície com subterrani

Cavidades de La Sierra de Las Nieves- En EL KARST de ANDALUCIA-2008


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.