dijous, 3 de març del 2011

Un croquis topogràfic de l'any 1927 de la Fou de Bor

Recentment s’ha conegut l’existència d’un planell de la Fou de Bor que sembla ser no havia estat publicat. Avui el mostrem. Es tracta del croquis topogràfic d’una part inicial de la cavitat, tot i que ja hi ha escrit Continùa la “Cova” al lloc “a”. També hi havien donat noms a algunes zones, com Cambril i Drac.

En data 6 de juny 2009 a l'Espeleobloc es va editar l'article Tutes de la fou de Bor. Exploracions (1885-2008), en que l'autor, F. Miret citava textualment: -a l'article no apareixia el planell-
Miquel Gibert, Jaume Gibert i Agustí Fabra del Grup Excursionista Montserrat de Terrassa, el 17 d'abril de 1927, aixecaren un planell topogràfic de les galeries orientals de la tuta de Bor, on figura l'orientació i les mesures mètriques dels principals conductes. Van deixar a l'interior de la cova un pot de pintura i una tarja de visita, on es pregava no tocar aquells objectes. Aquest croquis ha restat inèdit, però gracies a Oleguer Escolà s'ha pogut trobar als arxius del Museu de Ciències Naturals de la Ciutadella de Barcelona.




Les mides del full són 810 x 520 mm i esta dibuixat sobre dos diferent tipus de paper, amb diferents divisions: quadrades i rectangulars. Per les seves mides, els va ser necessari encolar quatre porcions i que al ser guardat plegat, ha donat lloc a unes zones enfosquides. El fet que sols hi ha representats uns 250 o 300 m i que les totes les mesures indicades estan a escales diferents, no treu valor al seu treball. Es mostra el croquis complet i en dues parts, per poder-ho veure més ampliat.


Es creu convenient la seva aparició, no pel seu possible ús, sinó pel fet d'haver estar aixecat l'any 1927, d'això ja en fa més de vuitanta anys. Aquesta representació serà útil pels documentalistes i amants de la nostra història.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.