dimecres, 2 de març del 2011

Cueva de las Graderas 1961-2011


Celebrem enguany el 50 aniversari del descobriment de la Cueva de las Graderas ( Molinos). La primera exploració espeleològica es realitzà dins la campanya Turolensis impulsada per en Josep Subils el 1963.


Prèviament a la campanya s’envià una enquesta a totes les autoritats locals del municipis de Terol per saber si es coneixien cavitats en l’àmbit del seu territori. Encara recordo el somriure d’en Subils quan ens recitava la resposta rebuda del mestre de Molinos “dentro de esta demarcació existe un agujero natural que pese a su oscuridad admite piedras de gran tamaño”.


Resultà una petita cavitat amb interessants restes arqueologiques i sobre tot excel·lentment concrecionada el que constitueix avui, un dels principals atractius turístics de la zona, ara rebatejada amb el nom comercial de Gruta de Cristal.


També tinc ben present que en aquells anys 60 en una posterior visita, arribarem cap al tard a Molinos i al dia següent aniriem a la Cova de las Baticambras. Encara teniem unes hores de llum, i jo vaig ser l’únic de l’equip en acceptar la proposta d’en Félix Alabart : avans d’anar a dormir podriem anar una estoneta a fer-hi unes fotos a les Graderas; innocent de mi no sabia de la fama del mestre de fotògrafs i del seu inesgotable perfeccionisme, aquella sessió fou un ratet de 10 hores i ens hi vam passar tota la nit!



Podeu trobar més infromació sobre aquesta cavitat i la campanya Turolensis al bloc de bibliografia espeleologica del amic Paco Miret i especialment en aquest enllaç.

2 comentaris:

  1. Es una lastima que todavia hoy despues de 50 años si digan estas barbaridades, en este link podeis ver la version real, Jose Subils fue uno mas de los tres que organizamos las operaciones Turolensis.
    http://www.youtube.com/watch?v=0M4HV3cQWPk

    ResponElimina
  2. Te raó l'amic Cardeña, ja que trobo algunes inexactitus al relat. Ja que la primera exploració es va realitzar a l'abril de 1961 (no al 1963) pels components del SES Puigmal: Cardeña i els germans Subils).A més no va ser "dins de la operació turolensis", que encara que la I Op. Turolensis va ser el mateix any, es va fer a l'estiu.
    A la entrevista que se li fa al mateix Cardeña a la revista Cija es parla d'aquest descobriment:http://espeleobloc.blogspot.com/2010/05/francesc-cardena.html.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.