dilluns, 14 de març del 2011

Cova del Serrat del Vent


D’acord amb el règim controlat de visites que regula l’accés a la cavitat, en aquesta ocasió hi ha companys no ens han pogut acompanyar. Finalment som sis els que no hem agut de renunciar i sortim des de Barcelona: Dolors, Enric, Josep, Julià, Ricard i “Victor” (GIE, GEP, Independent i SIE). Ja en les proximitats de la cavitat ens trobem amb els amics locals, el Francesc (SIE) de Can Subiranas i amb el Roger de la finca on s’obre la boca superior del sistema. Vam tenir l’oportunitat de saludar a en Joan Isalt propietari del indret on s’emplaça la boca inferior que és l’accés habitual, i contant amb la seva amable autorització visitarem la cova.


El dos que anaven amb neoprè complert van fer la travessa sortint per la boca superior, el altres arribarem fins els passos estrets tot fent-hi fotos, de les que trobareu en aquest post una selecció representativa dels diferents paisatges d’aquest complert sistema hidrogeològic.


Excavada en materials eocènics, les galeries es desenvolupen en el gres de Folgueroles de ciment calcari, per sobre i sovint en el contacte amb les margues de Coll de Malla (Bartonià). El cabussament d’un 15º condiciona l’estructura general del sistema que en els seus 4.273 m de recorregut arriba a assolir els 215 m de desnivell (-175, +40 ), tot seguint un pendent regular només estroncat de tant en tant per petits desnivells que formen cascades, sens dubte la mes espectacular de 12m (sala de la cascada).


Morfològicament és força variada, formes d’excavació per dissolució química i disgregació mecànica; formes de sedimentació al·lòctona i autòctona (còdols, sorres, llims i argiles) ensorraments graviclastics, concrecionament en formes variades entre les que destaquen esplèndids gorgs, etc. I tot dins d’un context de diverses fases excavació, dipòsit, represa de l’excavació, nou concrecionament, etc, amb alguns exemples molt didàctics. Una evolució simple a grans trets, però complexa en el detall, que probablement està fortament condicionada per l’extraordinari encaixament del riu Ter.

Sovint és destaca que es tracta d’una cavitat rècord mundial pel tipus de roca on és desenvolupa. Sense negar aquesta singularitat, que considero relativament por rellevant, la Cova del Serrat del Vent constitueix un dels llocs mes destacats del carst català, pel seu interès intrínsec com a sistema hidrogeològic complert i “transitable” pràcticament des de l’engolidor fins la surgència.

Ens permetem inserir dos dels darrers documents publicats.







Sortida per la boca superior

Visites regulades

La cavitat es objecte de protecció, fonamentalment, per garantir la qualitat de l’aprofitament del seu cabal pel proveiment de la propera població de Tavertet. Existeix un conveni entre la Federació Catalana d’Espeleologia i l’Ajuntament de Tavertet que regula l’accés per la seva boca inferior.

A la web de la FCE, en l’apartat de cavitats amb régim especial de visites es pot llegir el següent:


En el següent enllaç podeu veure un video-reportatge de TV3 d'aquesta cavitat.
http://www.tv3.cat/3alacarta/videos/728189

2 comentaris:

  1. Si seguiu amb aquest ritme de fotos i sortides de dijous, en breu hauràs de comprar un disc dur nou Josep P...

    Magnífic

    Fins la pròxima companyers

    Subi

    ResponElimina
  2. Molt guapes les fotos germà Sulpici

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.