En el suplement dominical del passat diumenge d’El Pais, és publicà un reportatge sobre l’obra de Jean M. Auel amb el títol de “La prehistoria hecha Best-Seller”. Alguns coneguts meus relacionen immediatament aquells homes paleolítics, sovint caracteritzats com a freqüentadors de coves, i la nostra afició per visitar cavernes i hem demanen consell, si ara que s'apropen dies festius, paga la pena llegir aquesta col•lecció de gruixudes novel•les.
Sincerament no soc un bon lector de literatura de ficció, però he fet un esforç per documentar-me i oferir una recomanació fonamentada. D’entrada, els diria que si no es poden agafar en préstec gratuït en el magnífic servei de la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona, suggereix-ho adquirir-ne en butxaca i en català els dos primers títols, el següents potser més repetitius, ja son exclusius pels entusiastes del gènere d’aventura històrica. Tot seguit us presento una síntesi de l’obra.
Els fills de la Terra és una saga de novel•les ambientades a la prehistòria escrites amb un estil senzill i amb una extensa tasca de documentació Si bé és cert que no sempre s’ha acollit a la opinió científica dominant, ens ofereix un escenari amb tota probabilitat infinitament molt més amable que el real, i és innegable que Auel sap recrear amb encert el període en el que situa la seva història.
El tema que recorre totes les novel•les és la diferència entre cultures i els prejudicis, que recorden el racisme contemporani. Un missatge central és que l'amor aconsegueix vèncer tot els obstacles si és de debò. També s'aborda el tema de la sexualitat i el paper de la dona a les diferents societats. Predominen les descripcions de tècniques i costums, amb gran versemblança. Ayla, una dona cromanyó que passa la seva infantesa entre neandertals i visita diverses cultures paleolítiques, esdevé un prototipus de la humanitat, ja que ella fa els principals descobriments de l'espècie. La relació amb la natura i la tecnologia és un altre dels temes centrals.
Resum de cada volum:
El clan de l'ós de les cavernes Un clan nòmada neandertal recull Ayla, una nena cromanyó perduda i ben estranya per a ells: és gairebé tan alta com un home, té els cabells rossos i els ulls blaus. Ayla trobarà en el clan una família i es farà gran aprenent els rígids hàbits que el regeixen, però la seva presència serà cada vegada més conflictiva a mesura que ella no pugui reprimir els impulsos dictats per un cervell preparat per pensar i no sols per imitar, i comenci a transgredir els costums ancestrals del clan.
La vall dels cavalls A la recerca de la seva gent, Ayla viatjarà sense rumb per les estepes, sota un fred glacial i amb l’única companyia de les feres, fins a trobar una vall amagada habitada per cavalls salvatges. Allà, en solitud, regnarà sobre els animals i aprendrà els secrets del foc i de la dura supervivència... Fins al dia que coneix Jondalar, un viatger errant de la seva raça, amb qui haurà d’afrontar un futur que es debat entre la por, el dubte i l’esperança.
Els caçadors de mamuts Jondalar i Ayla van a una comunitat humana, els Mamutoi, on s'han d'enfrontar al rebuig que causa la criança d'Ayla. Allà sorgeix un rival, Ranec, que lluita per l'amor d'Ayla. Descobreixen diferents maneres de relacionar-se entre les persones i afloren les inseguretats de Jondalar, que gairebé perd la seva estimada per no acceptar com és i per la gelosia. Finalment decideixen tornar a casa de Jondalar
Les planes misterioses Jondalar i Ayla fan un llarg viatge ple de perills (és l'època de la glaciació de Würm i la natura és força salvatge. Coneixen diverses tribus, cadascuna amb els seus costums, inclosa un matriarcat ferotge que resulta l'anvers de la societat dels "caps plans" on es va criar Ayla. Ella dóna mostres de la seva empatia, que la porta a voler ajudar el proïsme malgrat el possible risc per a ella
Els refugis de pedra A la llar de Jondalar les coses no són tampoc fàcils, ja que no accepten a Ayla per ser diferent. Allà es retroben amb un antic amor de Jondalar, que introdueix Ayla en els poders de la màgia del món espiritual. Gràcies al seu domini de la medicina, acaba sent acollida i es casen ("lliguen el nus"). Neix la seva primera filla, Jonayla.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.