Novament aquest excepcional espeleòleg i documentalista que és en Jordi de Valles ens ofereix una obra de consulta de gran utilitat. Es tracta de la mes complerta relació de les publicacions on es poden trobar topografies de cavitats de Catalunya.
Publicada enguany, és un volum de 223 pàgines atapeïdes de informació, amb una enquadernació espiral que permet una fàcil consulta.
Realment es una obra de gran vàlua que com és habitual en el seu autor, no es limita a recopilar llistats anteriors, sinó que ha anat a comprovar totes les fonts, verificant ( i esmenant dades errònies), de tot el que relaciona.
Sempre es difícil tancar una edició d’aquesta naturalesa, tot sabent que possiblement apareixeran noves dades, i que caldria anar actualitzant-la periòdicament per incorporar les noves aportacions dels successius anys. Per això agraïm, encara més, la decisió i valentia d’en Jordi de posar al nostre abast la feina realitzada.
De la presentació de l’Espeleo Club de Gràcia, extraiem els següents paràgrafs:
“En Jordi es consolida com un dels millors documentalistes en matèria espeleològica d’aquest país. Precisament, quan l’espeleologia catalana ha assolit un extraordinari grau de maduresa, ens calen documentalistes que recullin, inventariïn o sintetitzin informació, amb la finalitat de reunir en poques obres fonamentals tot l’extens coneixement espeleològic que, ara per ara, es troba dispers.
I dintre d’aquestes obres fonamentals, sens dubte es troba el present “Índex”. Volem posar èmfasi en el fet que es tracta d’una eina eminentment pràctica. Quin espeleòleg no s’ha preguntat mai on pot trobar la topografia d’una cavitat que pretén visitar?. Doncs bé, l’Índex li dona resposta. És més, es tracta d’una obra que haurà d’esdevenir de consulta habitual”
La primera part de l’Índex relaciona, any per any, 1.385 publicacions amb la indicació de les topografies que contenen.
En la segona part és presenta la relació alfabètica de 3.200 topografies referides a 2.845 cavitats diferents. Aquest llistat, amb entrades pels sinònims, ens reenvia a la primera part a les obres on foren publicades.
Certament és una obra auxiliar, i per veure les topografies, cal anar a les publicacions que relaciona, que no sempre son fàcils de localitzar. Per això ens caldrà que l’autor pugui anar publicant els successius volums del seu excepcional Catàleg Espeleològic de Catalunya on es reprodueixen totes les topografies publicades.
La primera referència (1882)
La referència més moderna (2008)
També permet valorar el nombre de topografies publicades cada any, la que apareix mes cops, la més antiga o la mes moderna, etc. una pila de informacions pels amants de la història o de l’estadística.
La Falconera, juntament amb l'avenc de la Ferla, son les topografies mes publicades (22 cops)
Moltes gràcies Jordi.
Bona feina Jordi!! enhorabona i ànims per seguir amb el catàleg!
ResponEliminavisca els abrics i les balmes!!!
ResponEliminaÀnims Jordi! Continua que ja veus que tens fans i col·laboradors que li donen la importància al teu treball
ResponEliminaF. Miret