El dijous 18.11.2010 visitarem la Cova de la Mosquera a Beuda (La Garrotxa). El grupet d’aquest dia érem cinc: Ricard Alsina, Dolors Boter, Julià González, Jordi Trujillo i Josep Ml. Victòria (GEB, GIE, EspeleoCorb, SIE).
Es tracta d’interessant riu subterrani excavat en guixos, amb un recorregut topografiat de 962 m. anteriorment contaminat i que ara presenta unes aigües clares i gens pudentes, que podríem considerar netes.
Accedim per la surgència i anem remuntant fins l’ensorrament final, per unes galeries generalment de poca alçada que sovint ens obliguen a avançar, a quatre grapes o reptant, pel fang i l'aigua del riuet on es fa difícil mantenir la integritat dels aparells fotogràfics, que finalment, queden tan arrebossats com nosaltres mateixos.
Anàvem també amb l’encàrrec de recollir fauna, que en Julià acomplí, tot i que no es capturà el que més interessava. Varem constatar la presencia d’una colònia de ratpenats, que han general un curiós con d’excrements on pul•lulaven els guanofils.
No vam poder comprovar si la pedrera propera continua amenaçant la integritat de la cavitat, però el conducte està tal com descriuen els companys del GIE en la seva primera publicació de l’any 1978.
Posteriorment el Grup d’Espeleologia de Badalona el 1999 publica un complert treball sobre les Coves de l’Alta Garrotxa on presenten, en gran format, una detallada topografia de la cavitat.
Extracte de la publicació del GEB
La ductilitat del guix és presta a unes micromorfologies ben desenvolupades, que van ser objecte d’un estudi força interessant pel malurat Ramon Gabriel de l'Espeleo Club de Gràcia que reproduí en laboratori les condicions de formació de les empremtes de corrent (scallops i flutes).
Extracte de la publicació del ECG.
Sortim satisfets i embrutats, ara cal treure’s de sobre la major quantitat possible de fang.
De les empremtes de corrent podeu consultar també aquest post a l’Espeleobloc.
Interessant sortida i bones fotos! enhorabnoa.
ResponEliminaCavitat molt interesant i reportatge fotografic mol didactic.
ResponEliminaUn altra cavitat amb emprentes de corrent, tambe força espectaculars, es el Forat del Riu Algars als Ports de Caro.
Gracies al trevall del Ramon Gabriel varem poder fer una aproximacio al teoric caudal que en altres temps circul.lava per la cavitat.
Bones! Ahir vam anar a la cova de la Mosquera amb la intenció de visitar-la i ... sorpresa!! L'han tancada amb un reixat i una porta i hi ha un cartell que diu que truquis a un telèfon o vagis a l'Ajuntament. Nosaltres vam anar a l'Ajuntament i vam poder parlar amb un regidor que no en tenia massa informació però que ens va dir que allò era una propietat privada dels de la guixera i que els hi havien donat permís per seguir ampliant l' explotació, el que em fa pensar que la cova finalment desapareixerà!! Una pena!!
ResponEliminaHola Jordi, a fi d'ampliar la informació referent a aixo que comentes, si us plau posa't en contacte amb mi al correu: cavorca@hotmail.com
ResponEliminaGràcies,
Enric P.
Com sempre, ensenyant als que no sabem. Gràcies i endavant !!
ResponElimina