dijous, 28 d’octubre del 2010

L’avenc de la mina del Quars


En terme de Papiol es situa la anomenada mina del quars, corresponent a la concessió minera “Matilde” o de la riera Batzac, en les immediacions de la pedrera i explotació minera Berta.

La visitarem el passat dijous 21.10.2010 en el grupet d’aquesta setmana érem sis: Enric, Josep, Jordi, Ricard, “Visu” i “Víctor” (SIE, GEB, GIE), amb l’objectiu de davallar un avenc natural curtcircuitat per l’excavació minera.


D’entrada la localització fou complicada per la gran quantitat de pistes que envaeixen Collserola una gran part d’elles amb cadenats que impedeixen el pas de vehicles de quatre rodes. Finalment la nostra aproximació fou per Can Domenech i aparcarem en una bòvila que ens deixà a 10 minuts de la mina.


Sorprenentment l’entrada a la galeria està tancada amb un reixat amb cadenat, però gràcies al veí d’un mas proper, vam poder connectar amb Sergí Palacios que disposa de la clau de la FCE que molt amablement va venir a obrir-nos la porta. En Sergi no tan sols custodia la mina sinó que té instal·lat un cablejat amb bombilles per il·luminar les galeries, i una col·lecció de cascs, que li permet organitzar visites amb seguretat per als no habituats al món subterrani.



La roca on s’emplaça la mina és un tipus de granit denominat granodiorita, que ha sofert una alteració hidrotermal que utilitzant la xarxa de fractures ha generat uns filons de reompliment. L’aprofitament industrial fonamental ha estat per l’extracció fluorita i esfarelita, tot i que secundàriament s’ha valorat molt les excepcionals cristal·litzacions de gran demanda entre els col·leccionistes.







La presència de fauna




L'avenc natural

Per accedir a l’avenc cal remuntar una paret d’uns cinc metres on trobem uns estreps i un fragment de corda que ens faciliten l’accés a un pou de 15 metres amb parabolts en la capçalera. S’accedeix a una sala que aprofita un filó de calcita espàtica i quars.









L'abocador

El que ha fet més popular aquesta localització fou l’intent de convertir-la en un nou i insensat abocador, sense considerar les contraindicacions de la seva estructura hidrogeològica.

En aquest post inserim alguns documents que mostren la tasca realitzada pel company Pau Perez i d’altres membres de la Federació Catalana d’Espeleologia per sensibilitzar a l’opinió públic i oposar-se al projecte de l’abocador.







Els minerals

Pels interessats en l’aspecte mineralògic adjuntem un número especial de la publicació Mineralogistes de Catalunya dedicada al Papiol / mina Berta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.