dissabte, 21 d’agost del 2010

Shibumi (simplicitat) -lectura d'estiu-

Seguint la recomanació d’un espeleòleg francés, entusiasmat per que en aquesta novela d’en Trevanian hi ha uns episodis d’exploració espeleológica al Port de Larrau i a Larra, vaig comprar un exemplar de butxaca com a lectura d’estiu.

A primera vista és una novel.la de espies, però quan un comença a passar les pàgines un s'adona que el que hi ha darrera és molt més. "Shibumi" pren com a excusa la mecànica d'aquest gènere i utilitzant com a fil conductor la vida de Nicholai Hel, jugador de go, espeleòleg i assassí a sou, l'autor ens submergeix en la vida quotidiana del Shanghai i el Japó de la Segona Guerra Mundial , mentre fa una àcida crítica a la societat americana del seu temps, i per extensió a l'occidental. Pel camí es pren el seu temps per parlar-nos del go, d'espeleologia, de filosofia ... . "Shibumi" és un mosaic ric en tot tipus de matisos en què l'acció i l'espionatge no són en absolut el més interessant.

El rerefons de la novel.la és molt actual tot i haver estat escrit el 1979: les companyies petrolieres, grans conglomerats sense rostre, han creat a l'Organització Mare per defensar els seus interessos per tot el món, tirant dels fils de governs, organitzacions terroristes i antiterroristes. Gràcies a Fat Boy, un superordinador que rep i processa totes les dades generades tant per agències d'espionatge, com per qualsevol que emmagatzemi informació en algun format (bancs, hospitals, aeroports), res escapa a la seva vigilància. Quan un assassinat de rutina surt malament i involucra Nicholai Hel, excèntric ermità que viu als Pirineus, l'Organització decideix actuar abans que les coses vagin a més.

En qualsevol cas, "Shibumi" és una novel.la d’èxit, un best-seller editat en multiples idiomes que mereix ser llegida per mèrits propis. Potser decebi una mica als que esperin les habituals persecucions i tirotejos, però és un llibre que compta molt més del que sembla sota la superfície, i no decebrà als que vulguin dedicar temps a furgar i aprofundir en les seves reflexions. Certament els episodis espeleològics son millorables, especialment per la inadecuada terminologia utilitzada en la traducció castellana.

SHIBUMI
Trevanian
RocaBolsillo Ficción
555 pags.
9,95 euros
ISBN 978-84-96940-12-3

A la xarxa, en versió anglesa, es pot descarregar gratuitament Shubumi en format pdf.

1 comentari:

  1. sense haver-la llegit, m'atreveixo a dir que val la pena per ajudar a passar les dures tardes estivals....

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.