divendres, 9 de juliol del 2010

Julagua 09


Finalment els companys anglesos del Oxford University Caving Club (OUCC) han penjat la memòria final de la seva passada expedició a Picos "Julagua 2009", aquí sota trobareu la memòria original en anglès en format Scribd.

El sistema Julagua consta actualment de dues entrades, l'entrada superior (Pozu Tormenta) descoberta pels membres de l'OUCC, i l'entrada inferior Asopladeru la Texa, descoberta i explorada per la SIE (1980-1995/98) fins la cota -845 m, anys més tard els anglesos connectarien el Pozu Tormenta amb el riu de -650 m de l'Asopladeru i prosseguiren més enllà del punt final assolit per la SIE, fins a una fondària actual de -1060 m.

Enguany les tasques d'exploració s'han centrat en tres punts diferents:

1) una escalada artificial de 10m que dona pas a la galeria "Who needs divers anyway" a la cota -800m respecte La Texa, aquesta galeria fou seguida durant 75m i quan es pensaven que seria un by-pass als sifons del col•lector, es trobaren amb tres pous que conduïren a un nou sifó estàtic, sondejat en uns -20m.

Quedaven doncs totes les possibilitats d'exploració pendents dels espeleobussejadors que tenien previst atacar els sifons del col•lector.
2) el sifó terminal aigües avall del col•lector "Blue Again" va ser bussejat fins a -48m i s'estima una profunditat com a mínim de -60m. Aigües amunt del col•lector, també es va superar el sifó "Jam Sump" i s'explorà el riu, remuntant una cascada en artificial fins a la base d'una nova cascada.

Aquest col•lector no està del tot clar que sigui el que porta les aigües del Pozu Cabeza Muxa, doncs les cota del sifó terminal de Muxa sembla estar una mica per sota del punt final assolit des de La Texa.



Josep Guarro

1 comentari:

  1. Voldria puntualitzar alguns detalls que en el post no s'esmenten i no m'agradaria que hi haguessin mal entesos.
    La SIE va participar junt amb els companys anglesos en l'exploració del Pozu Tormenta els anys 2002 i 2003, de fet les escalades a -540 i a - 720 les va fer la SIE quan en ambdues ocasions el anglesos ja donaven per finalitzada l'exploració, aconseguint-se la unió amb l'Asopladeru aquest darrer any.
    L'any 2005 i participà La SIE i l'ERE del CEC junt amb els anglesos de l'OUCC on s'aconseguí passar el que es creia el sifó final de l'any 98, aconseguint arribar a un sifó a -1060 metres. Aquest va ser el darrer any en que la SIE va participar a les campanyes de Pics i l'ERE pren el relleu en les exploracions treballant conjuntament amb l'OUCC, a més la Federació Asturiana els hi adjudica la zona. L'any 2008 hi participen a més espeleòlegs rusos i els Belgues del club SPEKUL, on es busseja el sifó fins a -42 metres, deixant la fondària del sistema situada a -1102 metres.
    L'any passat per qüestió de dates la campanya no es va fer conjunta, els companys anglesos van baixar amb un Rebreather, però el van malmetre durant el transport per la cavitat i el bussejador va estar a punt d'ofegar-se, per sort només va estar un ensurt, encara que van tenir altres incidències on hi va haver d'actuar els equips de rescat fins en tres ocasions. Esperem que aquest any tinguin més sort. Pel que fa a l'ERE aquest any hi pujaran durant la segona quinzena d'agost, per tant per segon any tampoc coincidiran amb els companys Anglesos, que per cert de l'OUCC en són una minoria, la majoria dels participants provenen de diversos clubs anglesos.
    Francesc Rubinat

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.