dijous, 1 de juliol del 2010

Cova de la Torre

Tot seguit a la nostra visita a la cova del Pasteral del 22.06.10 aprofitarem per conèixer la singular Cova de la Torre a Sant Feliu de Pallerols excavada en materials travertinics.
Topografiada pels nostres companys Xavier Thomas i Iñaki Yague que publicaren un article a EspeleoSie 14 (1973) la descriuen com una cavitat originada per les pèrdues laterals del riu Brugent que la travessava totalment, amb un recorregut total de 47 m.

Per la seva ubicació, materials i immediata proximitat al riu Brugent, aquesta fou la cavitat que hem revisitat, però està totalment irreconeixible.

No hem sabut trobat la galeria penjada, ni la galeria lateral, ni el riu la recorre integralment....potser tot aquell recorregut s’ha ensorrat? Potser no hem encertat en la seva situació, tot i haver-ne explorat les immediacions aigües amunt i avall de l’indret on tothom ens diu que s’emplaça la cova de la Torre?

El que nosaltres hem trobat és una gran boca, que travessant el Brugent ens permet arribar a una galeria seca que s’obre paral•lelament al riu. Aquesta de forma adiaclasada, als pocs metres ens permet remuntant en ramonage uns 5 metres arribar a un petit eixamplament i accedir a una cornisa que retrocedint ens condueix a una galeria superior que remunta per sobre de la d’entrada.

Una estructura molt diferent de la topografiada i, tot i que ja han transcorregut 37 anys no sembla que l’evolució de l’entorn hagi estat tant transformadora. Un nou repte per esbrinar i una nova topo que cal fer.

4 comentaris:

  1. Evidentment no heu estat a la cova de la Torre. Jo hi vaig estar fa pocs anys amb motiu d'una col·laboració per un treball de la UB. Com que no la trobava hem vaig atansar al Mas, on varen donar-me tota mena d'indicacions per trobar-la.
    Les coordenades de la cova son amb datum ED50 X:460808; Y:4657477, es troba aigües avall del pont que va al Mas, a la dreta hidrogràfica i té una reixa a l'entrada però es oberta. De totes maneres a l'ESPELEOINDEX podeu trobar tota la informació sobre la cova ja que fa temps que s'hi va incorporar.
    Molt probablement la cova que heu fet podria no estar catalogada, per tant es prou interessant per dedicar-li temps i fer-ho.
    Francesc Rubinat

    ResponElimina
  2. Enhorabona!, com diu el Rubi, heu fet una nova descoberta!

    Enric P.

    ResponElimina
  3. Molt probablement heu estat a la Balma del Pont Nou. Aquest nom li van posar uns amics de Sant Feliu que fa 20 anys vam engrescar en la pràctica de l'espeleologia. Les poques dades que em van passar li vaig enviar en Jordi de Valles i així surten reflectides al 3r. volum del Catàleg Espeleològic de Catalunya. Més avall hi ha una altra que es diu Balma del Pont Vell, abans d'arribar a la Cova de la Torre, que potser és una mica més gran. Hi ha alguns foradets més i tinc uns croquis molt elementals i fins i tot alguna diapositiva. Victor:Si heu de tornar ja t'ho enviaré tot per correu privat.

    ResponElimina
  4. Perdó, en l'anterior comentari m'he oblidat de posar el nom i no vull passar per anònim.
    Josep M. Miñarro

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.