Es tracta de l’Avenc de les Maleses, així anomenat per la seva situació al Fondo que duu aquest mateix nom.
En el mapa de l’Institut Cartogràfic de Catalunya la cavitat està situada a l’esquerra del tàlveg, però després de perdre el temps buscant-lo on el mapa i el volum 3er de l’antic catàleg espeleològic del Garraf el sitúa per coordenades, decidirem anar a preguntar al mas de Ca l’Amell, on ens van indicar molt encertadament que l’avenc estava localitzat a la banda dreta. Al mapa podem veure la seva situació, al punt de color taronja.
La boca és de fàcil localització, i s’ha de baixar des de Ca l’Amell seguint la línea elèctrica propera al fondo, fins a la torre amb número 42788. Aquí girarem a l’esquerra, fins a trobar-nos a dalt d’una cinglera força vertical, i buscarem un petit corriol no gaire fressat que ens porta cap a l’única figuera que veurem.
Doncs bé, aquesta ufanosa figuera neix a la mateixa base de l’avenc, i tapa completament el semicercle de 2.50m que té la boca.
El pou té 5,60 metres de fondària, i les dimensions sòn uniformes fins a la seva base; a l’esquerra observem una petita xemeneia que fineix als 3,40 m en un foradet que torna a connectar amb el pou.
Trobem restes òssies de diverses ovelles, i també un petit gripau (pelodytes punctatus).
El terra fa un con de derrubis, i el pedregam d’aquest tapona dues esquifides gateres; una d’elles, la de l’esquerra, ens porta en pendent al final de la cavitat i cota màxima: -8 metres.
Bibliografia:
-1971. Revista Soterrània, 2 pp 12-12.
-1974. BORRAS, J. Catàleg Espeleològic del Macizo de Garraf. Vol III. Barcelona.-1994. MIÑARRO, J.M. Inventari Espeleològic de Catalunya, vol 3.La Serralada Litoral.
Josep Pastor
Molt be Josep, malgrat les petites dimensions de la cavitat, es una bona feina de actualitació de l'inventari de cavitats catalanes. No defalliu!
ResponEliminaAnna