dilluns, 7 de juny del 2010

"Sota terra": la prehistòria de Catalunya

Història i ciència, però també humor i entreteniment són els ingredients de "Sota terra", el nou programa de les nits de dilluns a TV3. Avui set de juny s’emet, just després de Crackovia el primer dels 13 episodis rodats.

“A Catalunya hi ha al voltant de 4.000 jaciments arqueològics. Eudald Carbonell, director de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, i l'actor Fermí Fernàndez mostren els més importants a nivell històric en aquesta sèrie divulgativa.

L’estructura del programa és senzilla però molt efectiva: un grup d’arqueòlegs es dirigeix a un indret concret per tal de cercar alguna evidència sota terra. En concret, en el programa que vaig veure ahir, Eudald Carbonell i els seus homes i dones viatgen fins a Àger, a cercar les arrels de la conquesta feudal als sarraïns de la mà d’un dels seus principals protagonistes: el cavaller Arnau Mir de Tost. Allà, ells i el conductor del programa, un efectiu Fermí Fernàndez, es troben amb un grup d’especialistes que expliquen als teleespectadors la trama d’una manera amena i molt divulgativa. I llavors comença una feina frenètica de 72 hores a la recerca de les proves que han vingut a buscar. Per exemple, l’estructura de la torre medieval més gran de Catalunya, les característiques de la població que vivia a la vall d’Àger en aquells temps convulsos del segle XI o la veracitat, o no, de les restes que es conserven d’Arnau Mir, el gran senyor de la guerra.” Sapiens

L'objectiu d'aquest nou projecte és explicar la història de Catalunya a partir dels jaciments arqueològics que hi ha arreu del país.


Sota terra ha portat l'equip a recórrer tot Catalunya. Dels jaciments arqueològics que hi ha, se n'ha fet una selecció equilibrada territorialment i també en funció del seu paper en la història. Segons va explicar Eudald Carbonell, la intenció és fer una sèrie divulgativa «des d'una perspectiva molt àmplia i dirigida a tot tipus de públic».

Va assenyalar que és un tipus de programa molt habitual en el món anglosaxó, però que Sota terra «és molt català». Carbonell va explicar que la sèrie, a més d'explicar el nostre passat, també servirà per reflexionar sobre la pròpia història: «Introduirà conceptes per pensar», va dir. L'arqueòleg es va mostrar satisfet del resultat final. Entre alguns dels jaciments que s'han visitat hi ha els més coneguts com ara Empúries.

Aquí teniu dos tràilers del programa:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.