El 27.05.10 (dijous) un grupet de tres, Jordi, Julià i Valeria (SIE-GEB) anaren a recol•lectar fauna a Olèrdola – sense èxit – un segon grup de sis Enric, Josep, Jaume, Ricard, “Víctor” i “Visu” (GEB-GIE-SIE) vam anar a Aiguaviva a la recerca de cavitats explorades per la SIE en 1969 i que ara jutjàvem de difícil localització i recollir, si fos possible, algun exemplar dels troglocharinus de l’Avenc de Pinyerets.
En el mapa El Montmell, editat per Editorial Piolet el juliol del 2009, en la plataforma de la Torre de Milà, hi figuren la Cova de les Cambretes, l’Avenc Victòria i una tercera cavitat desconeguda per nosaltres que anomenen Antistiana. Un dijous anterior els companys que reiniciaren les prospeccions pel sector localitzaren una boca que podria correspondre a la de l’Avenc de Pinyerets, i constataren que la pista que accedeix a les runes de la Torre de Milà era factible amb un vehicle 4x4.
Forat del Saumell
La cavitat localitzada, no correspon a cap de les que tenim noticia de manera que provisionalment l’anomenem Forat del Saumell per proximitat al topònim del turó proper segons la cartografia 1:5000 del ICC. Una boca estreta ens condueix a un ressalt d’uns quatre metres, i una galeria amb una saleta final on et pots posar dempeus (hi ha una inscripció ERE), en total uns 15 m de recorregut i -5 de desnivell.
La prospecció per aquesta garriga boscosa, ens resultà prou complicada, i no fou sinó després de força estona, sense indicis del Antistiana ni del Victòria, que en Ricard trobà el Pinyerets – 38 m.
També la boca és prou estreta com per que entrar i ... especialment sortir, sigui una maniobra entretinguda. Per sort en Josep capturà dos troglocharinus, pel que ens donarem per satisfets, i esperem que amb això la Valeria vagi completant el seu trencaclosques filogenètic.
El Carst de la Torre de Milà
En l’EspeleoSie núm 13 del desembre del 1972 (cilcoestilat i en castellà) publicarem un treballet sobre aquest relleu que inserim en format Scribd.
Tots plegats estem un xic farts de les esgarrinxades inevitables que es produeixen prospectant per aquest dens sotabosc i caldrà deixar passar un temps per oblidar-nos-en.
Però tornar-hi i tornarem ja que creiem interessant remirar la galeria final de l’Avenc Victòria a -80; esperem que per fer la propera visita no calgui esperar altres 40 anys!
Hola companys! soc Francesc Rodríguez de L'espeleogrup santfeliuenc, tinc una casa Aiguaviva i conec tots els avencs de la Torre Milà,pujo gaira bé tots els caps de setmana.
ResponEliminaL'avenc primer que vau explorar es l'Antistiana
i el van explorar els de Vilanova, es el que està no més començar el pla oi? l'ultima vegada vaig posar una cinta plastica d'obra entre els arbres que l'envolten.Dons l'Avenc Victoria o Avenc de la Torre(am una conversa que vaig tenir amb J.M Victoria va dir que seria bó cambiar-li el nom)està enmig dels dos avencs Antistiana i Pinyerets peró a l'esquerra just a on comença el bosc està més aprop de pinyerets, ara que jo l'ùltima vegada que el vaig buscar no el vaig trobar i aixó que hi he estat dues vegades! peró ja sabeu com es de malparit el sota bosc. Felicitats per la feina! quina enveja!
Home, Francesc jo el nom de l'avenc Victoria ho deixaria tal qual, ja que el Victoria s'ho mereix.
ResponEliminaPere