diumenge, 27 de juny del 2010

Art rupestre a la cova de Coliboaia. Romania.

 Els primers 750 m de la cova Coliboaia als Apuseni eren coneguts fa temps, però fa tan sols tres mesos que superant el sifó terminal s’ha permès l’accés a les pintures.

Els dibuixos descoberts pels espeleosub han estat autentificats pels especialistes francesos el 16 maig 2010.



Els homes prehistòrics que utilitzaven carbó per dibuixar a la paret, van representar la fauna que vivia en aquell moment a la regió. Més de vint dibuixos han estat clarament identificats: entre altres, dos rinoceronts, un búfal negre, equins, dos caps d'óssos i una silueta del que podria ser un mamut.

Igual que moltes figures de l'art rupestre paleolític els artistes han utilitzat els contorns de la paret per ressaltar el relleu dels animals: el pit del búfal, per exemple, està situat en un relleu de la roca.

Els dibuixos no han estat analitzats encara amb mètodes científics però els prehistoriadors presents, entre ells Jean Clottes creuen, per l'estil utilitzat, que corresponen al període Paleolític fa uns 23 000-35 000 anys.


Viorel Lascu (President de la Federació espeleològica de Romania) diu "Aquesta és la primera vegada a Europa Central que es troben en pintures rupestres d’aquesta edat”.

La cova està sota el control de la Federació Espeleològica de Romania, i autoritats del Parc Natural Apuseni. Els dibuixos estan protegits, "naturalment" per les parts inundades de la cavitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.