divendres, 21 de maig de 2010

L’arnés ideal

Quan es comença en l'espeleologia o anem a canviar l'arnés, ens sorgeix el dubte de quin es l'arnés mes adequat per aquesta pràctica. En aquest article intentarem veure, quines son les claus, per una bona elecció.

A grans trets, caldria distingir dos tipologies de arnés:

- Per un costat tindrem arnesos mes o menys lleugers, que seran els mes adequats per petites verticals o cavitats que impliquin el pas de estretors amb l'arnés posat. Aquests arnesos tenen una sola cinta al voltant de la cintura i les dos cintes dels camalls.

- En segon lloc tenim arnesos mes robustos y que afegeixen una tercera cinta, aquesta ens donarà un plus de comoditat en verticals llargues. Les cintes en alguns casos van protegides amb un material plàstic per evitar el desgast en els fregaments.
I generalitzant, que hem de buscar en tot bon arnés?

Anem a desglossar-ho:

- El punt de ancoratge ha de ser el mes baix possible, això ens permetrà aprofitar al màxim les gambades, quan pugem per la corda.

- Les cintes han de ser amples donat que estarem una bona estona penjats del arnés, això ens donarà comoditat i al mateix temps reduirà el risc que afecti la circulació sanguínia. En cas de estar estàtics molt temps en una posició, pot arribar a esdevindre mortal.

- La part posterior del arnés, es la mes propensa a sofrir el desgast, una bona protecció plàstica ens allargarà notablement la vida útil del arnes.

- Una altra part que cal que sigui el mes resistent possible, es la zona de unió del maillon amb l'arnés, ja que pateix bastant el desgast.

- Les sivelles ens han de permetre regular amb comoditat l'arnés i sobretot no afluixar-se en el decurs de l'activitat, doncs ens suposarà una incomoditat i fins i tot en grans verticals podria esdevenir un problema greu.

- Disposar de un bon porta-material, ens permetrà tenir els estris necessaris a ma en tot moment. Però al mateix temps pot ser un inconvenient, dur massa estris, en passos estrets.

David Poca

20 comentaris:

 1. Article molt interessant del David, jo personalment soc usuari de l'arnes "Fractio" pero veig que el "Picos" sembla més robust, ho tindre en compte quan li toqui la renovació.

  Enric P.

  ResponElimina
 2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

  ResponElimina
 3. Personalment es el que faig servir i no tinc cap queixa, inicialment també em trovaba amb el problema de les sivelles fins que li vaig agafar el punt, es comode i s´adapta molt be al cos. interesant calitat-preu.
  Al meu gust el lleugers els descarto per incomodes i sobre tot quant vas sobrecarregat de petates, només els agraeixo en pouets garrafers i passos estrets.
  Tinc entés que el distribuidor oficial d´aquet producte FIXE, va fer les recomanacions pertinents al fabricant sobre modificar les sivelles.
  Trobo que l´article no está constratat FIABLEMENT per l´administrador del Bloc

  ResponElimina
 4. Un any de provés amb l'arnés, crec que es temps suficient per tenir un criteri fiable. El provar durant un mes un arnés recent comprat ho corrobora. Avui a Barranquismo.net:

  "David : yo pase esa mala experiencia y encima se clavan las hebillas en las ingles , me dejaron uno para probarlo y te puedo asegurar que a sido unos de los peores dias de mi vida,tube que quedarme en un fraccionamiento sobre unos 15 minutos colgado y te lo juro que no llore por verguenza y cuando llege donde me pude poner de pie las piernas no me respondian las tenia dormidas . por eso lo desaconsejo hasta que no se solucionen esos defectos."

  A mes saps perfectament que el fabricant es coneixedor del error.

  ResponElimina
 5. Hauré testat el fixe unes deu vegades en tot tipus de verticals. En acció no he tingut l'oportunitat de provar d'altres arnesos, però quan una cosa no va bé, no fa falta contrastar massa. S'afluixa moltissim pero el gran defecte que li trobo jo és el gran volum de les cibelles i la mala col·locació d'aquestes. Despenjar-te d'un fraccionament per baixar un pou de 50 metres bolats alhora que set claven les cibelles a l'entrecuix...no fa gens de gracia. A més alhora de pujar quan la cinta del cul s'afluixa, es molt fàcil que la cinta del camall esquerra es sobreposi a la cibella de la culera i també te la clavis.

  Ivan.

  ResponElimina
 6. Jo no he provat el Fixe, ni el provaré, ja que tothom que conec que el té es queixà del seu funcionament.
  Sempre he tingut el model Fractio i m'agrada perquè les anelles metal.liques faciliten molt la col.locació del maillon. En realitat ara tinc un altre marca però sembla una imitació ben feta i més barata del fractio.

  ResponElimina
 7. La meva aportació dels que he provat:
  Fixe: dolent, s'afluixa molt i no és gens còmode per això
  MTDE: el més còmode i millor, per a mi.
  Peltz: ràpid d'ajustar, però l'antic model fractio resultava molt més còmode. Ara Singing Rock fa el mateix disseny que l'antic fractio, però no l'he provat.

  ResponElimina
 8. Desconozco si es que no os lo sabeís poner o que es lo que pasa, al inicio de tenerlo tenía el mismo problema con las hebillas se aflojaban o se clavaban, también llevo más de un año utilizandolo y seguiré con él, ni me duerme las piernas en tiradas voladas al descansar, no me molesta en aproximaciones largas, estoy utilizandolo para escalar, etc, etc y se me adapta correctamente.
  El distribuidor y el fabricante están advertidos desde el inicio y están en ello.
  Que no hayan hecho un advertimiento oficial es otra historia. (si no lo han hecho es por que consideran que no se utiliza bién).
  El singing rock sin duda es para abuelas enrefajadas, solo hay que verlo.
  Evidentemente sobre gustos no hay nada escrito.
  Ni me va ni me viene el tema, pero considero que se está creando cierto alarmismo.
  Otra opción es dirigirse al fabricante y hacer la reclamación correspondiente.

  ResponElimina
 9. Crec que cada persona es un mon, de manera que no ens ha d'anar be a tots el mateix tipus d'arnès.

  No puc opinar del que no he probat, de manera que comentaré la meva experiencia. Quan vaig canviar l'arnés tenia un Picos en bastant mal estat, no sabia quin em compraria, però tenia clar quin no, i aquest era el model Picos, no m'anat malament del tot, però no està a l'alçada dels millors arnesos que he tingut, després de molt preguntar a diferents persones arrivo a la conclusió de comprar-me el model Varonia, camal prim i culera, per a mi es molt millor que el Picos, sobretot en comoditat, però això no vol dir que li vagi be a tot-ho.

  L'arnès es un element en el que cal invertir temps per a fer una bona elecció.

  ResponElimina
 10. En la meva opinió el millor arnés que ha existit per espeleo ha estat el TSA POT-2 amb anella d'acer integrada...fa uns 25 anys que utilitzo el POT-2, quan el van deixar de fer m'en vaig comprar tres, l'ultim encara està en servei.

  També tinc un PICOS, que sols he fet servir un cop, segurament el portaria mal ajustat però mai havia provat un arnés tant incòmode com el PICOS.

  Per cert el POT-2 pesa la meitat que el PICOS i també te tercera cinta "culera". POT-2=500 gr, PICOS=1Kg

  Personalment penso que les proteccions de PVC del PICOS son molt engorroses i pesades.

  Josep Guarro

  ResponElimina
 11. El que esta clar, es que no existeix l'arnés universal. El Picos per alguns es molt cómode i per altres tot el contrari. El diseny esta pensat per aprofitar al màxim la gambada i donar la màxima superfície de repòs. En segons quin terreny, no serà el disseny òptim.

  ResponElimina
 12. Estic totalment d'acord amb el Josep Guarro, el TSA pot-2 és el millor arnés que he tingut mai, fàcil d'ajustar i no es movia en les llargues travesses, a més et deixava una gran mobilitat de cames per fer passos delicats, llàstima que el deixessin de fabricar. Fa temps que utilitzo el Picos, t'acabes acostumant a ell, però no deixa de ser un trasto.
  Francesc Rubinat

  ResponElimina
 13. http://www.madteam.cat/smf/index.php/topic,2028.0.html
  impresionante viniendo del mismo autor

  ResponElimina
 14. I es pot saber el que trobes impressionant del link que has posat? jo el que veig es que l'autor (David Poca) ha provat durant un any aquest arnés, i en deixa la seva opinió. Quin problema hi veus?

  ResponElimina
 15. El problema es que hay gente que tiene serios problemas mentales y ese tal Manel es uno de ellos.

  ResponElimina
 16. JAJAJJA Anomino, orgulloso yo de saberlo y firmar sin esconderme, al menos vamos por buen camino y tiene solución, que lo tuyo no.

  Lo que pasa es que cierto sector del colectivo está amariconado últimamente, predomina el turismeo, coleccionista de cavidades y más de una yaya se alarma por que a lo mejor y supuestamente no saben ponerse un arnés de cintura con los años que hace que practican el espeleoturismo dominical y extaordinariamente algún sabado.
  Si teneis un poco de cultura de HISTORIA Y MATERIAL sabreís "supuestamente" que no hace tantos años los ESPELEOLOGOS utlizaban cintas e inventos caseros para sus exploraciones y no lloraban ni la mitad.
  Se lé da mucho bombo a un tema que debe ser personal de algún individuo contra una marca en concreto por que una hebilla li pincha un huevecillo ó no le marca bien el culete.
  HAY TEMAS MÁS INTERESANTES en el colectivo, como por ejemplo el tema de como se gestiona el dinero, las cuentas si son transparentes, las cavidades en proyecto de exploración paradas por falta de personal, el fracaso de las competiciones y un sinfín de historias que seguramente desconoce la mayoría del personal ó que mira hacia otro lado por mantenerse en el pedestal por una infima chatarilla. PERO ESO NO INTERESA CLARO.
  Los gestores de este laureado bloc hay asuntos que ni se les ocurre exponer (es evidente el por qué).
  Retomando el tema no hace mucho tiempo "alguién" se le ocurrió hacer campaña de desprestigio contra una empresa en concreto y al cabo de tiempo tras una auditoría acabó ese alguién metiendose un dedo en el ojo (haber si paso otra vez lo mismo y nos vamos a reir de más de uno).
  Dejo toda esta desvariacón como dice alguna anonima para que sigais entretenidas con chorradas en vez de hacer espeleo y preocuparos de otros menesteres.
  Y si realmente tanto preocupa a más de una, CON DENUNCIAR a la empresa fabricante del producto, si tan claro se tiene que los usuarios de un producto nos vamos a quedar sin piernas o nos vamos a morir por estar 10 minutos colgados.

  Más de uno dirá a cuento de qué viene este coñazo, Ni tengo acciones, ni beneficio como dicen en privado, pero el arnés me va de puta madre.

  ResponElimina
 17. Manel, si creus que ho pots fer millor que els actuals dirigents federatius, ho tens ben fàcil, presenta una candidatura a les pròximes eleccions.

  I si creus que hi ha temes més interessants per al "colectiu" que no es tracten en aquest Bloc, també ho tens bastant fàcil: fes-te el teu propi Bloc i escriu-los allà, i de pas també ens podries parlar de les teves exploracions.

  ResponElimina
 18. No, si ja te un bloc, de "corta i pega". I exploracions, uff!!! potser ja a baixat a un -1000.

  ResponElimina
 19. La merda que durant aquets anys heu mantingut, tapat i callat la inmensa majoria os la netejeu vosaltres, al fí del cap el tema está com heu permés.
  Ni ha una opció mes interesant encara de la de explicarte les meves "aventuretes" de exploració, SI, aquellas en las que em pago la bencina, els ferros, patejades infames i demases sense suport de casi bé ningú, bens i las vius tu mateix que es mes divertit.
  Si en caus be a lo millor ni et foto el material ni el tabac ni em vull cardar la teva xicota i t´ajudo jo a tú, de pas podem escriure al meu bloc algó més que les sortides repetives i aburrides dels avencs i coves que tantes vegades em fet un i mil vegades.

  ResponElimina
 20. El fet de fer mala prensa a algo o algu determinat per no eser politicament correcta i en sembla del tot denigrant
  Yo desde que he tornat a la espeleo fins el dia de avui he portat un arnes FIXE i de fet en puc dir que es posiblement el millor arnes que he tingut mai desde que vaig a practicar esports de escalada i espeologia desde que en tinc 16 anys fins abui en tinc 46
  Del tema que se ha tret dels blocs personalment prefeixo el corta i pega pero de informacio que me serveix que a altres que son
  " Los piodromos oficiales del reino "
  Salud i que la vanitat i la chuleria us acompanyi de bon tros
  Incordialment : Jordi Coma

  ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.