diumenge, 25 d’abril del 2010

Les mines de Pontons

+ el fotògraf (Víctor)

Dijous 22.04.2010 a la recerca dels Troglocharinus del Penedés, avui anem un conglomerat SIE-GEB, Enric, Josep, Jordi, Julià, Pere,Valeria, i “Víctor”. La idea inicial era recollir material de les trampes de la Cova del Salnitre de Collbató i després localitzar al terme de la LLacuna la Cova Solanas (o Solanes) i si això fallava intentar trobar la propera cova-avenc de Cal Sant.

Salnitre

Un primer grup ens trobem amb la Lidia (guia de les coves del Salnitre) al restaurant de Can Llates de Collbató i ens lliura els coleòpters que ha recollit... però no son els fugissers troglocharinus. Caldrà renovar les trampes i tornar-hi.

La Llacuna – Serra dels Esgavellats


Ens trobem amb el segon grup a la Llacuna. Tots plegats anem a cercar informació a les masies de la serra del Esgavellats. Segon fracàs: a Can Solanes no hi ha ningú, i en Pere que havia estat fa 40 anys no se’n recorda de res.

A cal Sant no ens poden indicar on queda la cavitat del seu nom, però intenten ajudar-nos cercant informació en el “llibre de bombers” un gruixut volum de mapes enquadernats en espiral però a una escala sense el suficient detall. Tal vegada els joves que ara viuen i treballen a d’altres localitats de la comarca ens podrien orientar un altre dia...ens deixem els telèfons per a un proper contacte.
 
 
Mines de la riera de Pontons
 
La fam de ficar-nos sota terra ens duu a les mines de la riera de Pontons, excavades en les calcaries del muschelkalk inferior d’elles s’extreia principalment Efalerita i Galena.
 
Aquí, els nostres amics bioespeleolegs troben galeries humides i aviat es llencen per terra i...aqui si! troben coleopters del gènere cercat. Tot i l’interés que representa unes noves localitzacions, no ens estalvien la necessitat (un altre dia) de localitzar la localitat tipus de la cova-avenc de Solanas.  

Tot seguit un presento algunes imatges d’una part d’aquestes notable mines. Nosaltres les hem visitat nomes parcialment. Les de la vessant dreta amb diverses boques semblen de les mes gran extensió. Potser els nostres col•legues aficionats a l’exploració de les mines coneixeran algun aixecament topogràfic, i si no n’hi ha cap de disponible, aquí tenen una feineta entretinguda.
 
Mina 1 (L'esperança / Calaveres)
 
Mina 2



Mina 3









4 comentaris:

  1. Victor. Sois unos tios cojonudos, esto es bueno, buestra labor es digna de admirar, siguo tú blog, y me he dado cuento que teneis un día de la samana (Jueves) para vuestras correrías, esto ba de coña, así nadie hos empreña. Saludos, Fèlix. Alabart.

    ResponElimina
  2. A la darrera fotografia publicada es veu el que semblen tres bocamines.

    Em podríeu indicar-la situació aproximada d'aquestes mines?. Estem fent la topografia de les mines i ens falten aquestes per locarlitzar.

    Gràcies

    ResponElimina
  3. Les boques inferiors son les marcades en al mapa com a 2 i 3.

    La fotografia està feta desde la boca 1

    L' altre boca indicada en el mapa i que no constan coordenades, es una sortida accesible desde 2, per l' exterior està molt ple d' herbes.

    El que sembla una boca superior, no hi varem entrar, però en sembla recordar que era tant sols un principi de prospecció sense continuïtat.

    ResponElimina
  4. En realitat la foto està feta 3 km mes al N (aprox. al km. 11). Des de la boca de la Mina Esperança no es veu cap cavitat.

    Les tres cavitats que es veuen són les coves A, B i C de la Riera de Pontons (publicades per G. Aymamí a Excursionisme 120 (1985))i tenen 3, 8 i 5 m.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.