dimecres, 21 d’abril del 2010

Centenari de la mort d’en N. Font i Sagué

Commemorant aquesta efemèride del qui fou soci il•lustre del CEC, que va destacar com a naturalista, geòleg i introductor de l’espeleologia a Espanya, la prestigiosa revista Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya en el seu número 888 (abril 2010) inicia una sèrie d’articles en el seu homenatge.

Es tracta de recordar-nos i descobrir-nos les facetes de la seva curta vida (morí el 19.04.1910 als 35 anys d’edat), com a home, com a científic i com a excursionista. S’aniran desgranant fins el darrer número de desembre d’enguany. Una excel•lent iniciativa que anirem seguint amb el màxim interès.

En aquesta primera entrega de dotze pàgines, tot i la continuïtat del contingut, el text es divideix en tres articles:

- N.Font i Sagué i el Club Muntanyenc (1907 – 1909), autor Enric Aragonès i Valls.
- Primera exploració de l’Avenc d’en Roca, a cura d’en Enric Aragonès i Valls.
- ¡Un altre avenc!, autor Marià Faura i Sans.

Novament ens cal agrair la tasca minuciosa de documentalista d’en Enric Aragonès rescatant materials i precisant detalls d’aquestes etapes inicials de la nostre espeleologia tal com ho feu anteriorment amb la biografia d’en Faura que varem tenir l’oportunitat de reproduir en aquestes pàgines.

A continuació us oferim els articles enumerats en format scribd, tot i recordant que la font original s’ha publicat a Muntanya i que els seus editors també ens ofereixen a disposició de tothom la versió en pdf en  aquest enllaç. Destaquem aquesta excel•lent política de potenciar la difusió de continguts i us recomanem que visiteu regularment les seves acurades pàgines on trobareu articles d’interès muntanyenc





Agraïm a Ferran Alexandri, director de la revista Muntanya, que ens hagi informat d’aquesta publicació i acceptem de bon grat el suggeriment de contribuir a la seva difusió en aquestes pàgines.

6 comentaris:

  1. hoy día es imposible llevar a cabo una tasca de similares proporciones, en primer lugar por la falta de recursos, hasta que el/los señor/res responsable/s de repartir el dinero que proporciona la generalitat de catalunya, lo sigan empleando en todo, menos en lo que verdaderamente importa.

    ResponElimina
  2. No estoy de acuerdo en la opinión anterior ya que no tiene que ver una cosa con la otra. ¿O es que para hacer cosas tiene que depender del dinero que nos den? Bueno, para este "señor" quizás sí, porque debe ser muy poca cosa.

    ResponElimina
  3. No depende del dinero que nos den ni mucho menos,
    depende del que nos cuesta a nosotros y la manera en la que nos gestionan los SEÑORES.

    ResponElimina
  4. Que hay compañeros, bueno ya veo que no soy el único que se lamenta de la precaria situación que estamos padeciendo los que nos dedicamos a enriquecer la larga historia de exploraciones tanto en catalunya, como en españa. Mis palabras se las voy a dedicar al segundo "Anónim", ¿de donde crees que sale el dinero para costear las exploraciones? de la fede? la respuesta es muy sencilla y personalmente muy dolorosa, ¡Noooo!, sale de nuestro bolsillo ¿y la F.C.E se costea de su bolsillo las cosas hacen? ¿O es que para hacer cosas tienen que depender del dinero que les dan? Bueno, para estos "señores" quizás sí, porque deben ser muy poca cosa.

    ResponElimina
  5. És d'admirar la molt important tasca d'investigació i divulgació de la història de l'espeleologia de Catalunya que realitza el senyor Aragonès.
    Felicitacions!!!

    ResponElimina
  6. He fet lectura amb interes de l'article del sr Enric Aragonès, i me ha semblat del tot interesant i que aporta noves dades per la historia de l'espeleologia catalana.
    Referent als srs/es ciudadanos/as anonims/es, crec que s'han equivocat de forum, encara que les opinions son lliures.

    Enric P.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.