dimecres, 6 de gener del 2010

Simposi d'Hidrogeologia en terrenys calcaris 2006



Avui us presento en versió integra les 61 comunicacions (268 pàgines) d’aquesta trobada, que pel seu grau d’especialització pot resultar feixuga pels que no tingueu suficient interès sobre el tema.
No obstant, és una aproximació molt interessant als especialistes i al coneixement del funcionament del carst i mereix l’esforç donar-hi una ullada. Al final del text trobareu, a tall de síntesi, un petit resum dels temes de les sessions i dels objectius perseguits.

Des de 1971, la Universitat de Franche-Comté (Besançon) i Neuchâtel alternativament organitzen un simposi transfronterer que té com a objectiu reunir a científics i professionals que comparteixen en l'estudi de la hidrogeologia del carst .

Així, el 1971, 1976, 1986 i 2001, el simposi es va celebrar a Besançon, i el 1982, 1992 i 2006 a Neuchâtel. El 1997, el simposi es va celebrar a La Chaux-de-Fonds (NE, Suïssa), com una de les 6 sessions científiques del Congrés Internacional d'Espeleologia.






El 2006, es va fer especial atenció als problemes de l'exploració, l'explotació i la vulnerabilitat dels aqüífers càrstics, i els conceptes de gestió i desenvolupament sostenible. Els temes de les sessions van ser:

1. Flux i transport a la zona saturada i no saturada

Les zones saturades i no saturades dels sistemes càrstics són molt heterogènies. Es caracteritzen per una dualitat dels fluxos: les xarxes de conductes i altres roques fracturades i dèbilment càrstificades. D’aquesta heterogeneïtat resulta una dualitat de la recàrrega, el flux i els processos de transport. El sòl i l’épicarst semblen tenir un paper en la reducció de contaminants. La sessió introdueix nous enfocaments per a la caracterització del flux i transport en aqüífers càrstics i comprèn tant el treball experimental, així com nous conceptes i models.

2. Les investigacions i les mesures modernes

Els aqüífers càrstics es caracteritzen per fortes i ràpides variacions en els paràmetres hidroquímics, hidrològiqs, isòtopics i microbiològics. Aquesta heterogeneïtat espacial i temporal dels sistemes càrstics requereixen mètodes de mesura específics. La sessió es centra en els nous mètodes per a la mesura d'aquests paràmetres, i també inclou l'ús de nous marcadors naturals o artificial i en els mètodes geofísics.

3. La contaminació i la microbiologia dels aqüífers càrstics

Per causa de les seves característiques especials, els aqüífers càrstics són altament vulnerables a la contaminació, els agents patògens es troben entre els contaminants més problemàtics. D'altra banda, els microorganismes són molt importants per a una varietat de processos hidrogeoquímiques que contribueixen a la mitigació dels contaminants. La sessió té com a objectiu presentar els coneixements actuals sobre els problemes de contaminació en els aqüífers càrstics i específicament sobre el paper dels microorganismes. Nous enfocaments per a la protecció dels recursos d'aigua subterrània.

4. Els recursos hídrics i el canvi climàtic

El canvi climàtic pot afectar els recursos d'aigües subterrànies, ja sigui directament pel canvi en la precipitació anual, per exemple, o indirectament, a causa de canvis en les pràctiques agrícoles, l'ús de la terra, per exemple. Aquests canvis poden afectar tant a la quantitat i la qualitat de les aigües subterrànies. Fins ara, només uns pocs estudis han abordat les conseqüències del canvi climàtic sobre els aqüífers càrstics. Aquesta sessió pretén reunir a científics de diferents disciplines treballant en aquest problema.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.