divendres, 25 de desembre del 2009

Sistema Badalona.

La millor travessa subterrània del mon.

Amb aquest títol en Paul de Bie del belga Speleo Club de Avalón, ens presenten una col·lecció de fotografies realitzades el 1990 en el sistema B15 – B1 ( Escuaín. Huesca).

Certament és un sistema amb dues espectaculars travesses, partint de la boca del B-15/ Sima de los Planos de revilla, o per l’entrada del B7/Meandrico de Gurrundué, ambdues amb sortida per la B1 (Fuente de Os Bibers).


Lamentablement aquestes travesses avui en dia son difícilment realitzables ja que l’administració competent, el Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido es reticent a atorgar permisos esportius o d’investigació.

En tot cas cal saber que el grup que ha desenvolupat la major part de les activitats espeleològiques a Escuaín és el Grup d'Espeleologia de Badalona (GEB) i en la seva publicació Cavernes es pot trobar tota mena d’informació del sistema. Malauradament, hem consta que contrariament al que els hi agradaria no poden fer res per influir en el criteris de l'administració.

Serveix-s’hi aquesta informació per lector que s’interessava per les travessades d’Escuaín.

Tot seguit trobareu la detallada descripció de l’ Isidoro Ortiz en el seu apreciat Grandes Travesias, 40 Integrales Españolas (1995) i les imatges de la visita del belga S.C. Avalón.









Admetent que cal vetllar per la conservació del patrimoni natural la solució no hauria d’esser prohibir, sinó exigir que s’acrediti la competència necessària, i el compromís de compliment d’unes normes suficients, fins i tot establir una seqüència i un nombre màxim de visites; així es fa en altres països mes avançats dels que posem com exemple el regim controlat de visites a la meravella subterrània de la Lechuguilla (EEUU).

Pel contrari la prohibició absoluta (de facto) és un abús de poder sense justificació ecològica ni d’altra mena i atenta contra el principi de llibertat de circulació que segons el meu punt de vista consagra la constitució de l’estat. Heu vist en algún lloc, i encara més els de domini públic prohibir pujar a un cim, passejar-se per un bosc...etc, no us semblaria una barbaritat?

Ens comenten que segons sembla l’Administració del Parc vol evitar accidents per l’estat de les instal·lacions. És un argument molt feble: qualsevol equip d’experiència contrastada, actualitzarà els equipaments per la pròpia seguretat i si cal perfeccionarà els ancoratges convertint-los en permanents i durables.

En la situació actual ens temem que continuïn les travessades “pirates”, aquestes si obligades en ares a la lleugeresa i la imperiosa necessitat de no ser vistos, a reduir al mínim les normes de seguretat aconsellables.

Els serveis jurídics de les Federacions caldria que estudiessin el tema... o es que ja els hi està bé la situació de possible privilegi per alguns no espeleòlegs? (caçadors, senderistes, etc. que poden fer un us mens burocratizat i lliure d'aquesta reserva propietat de tots)

8 comentaris:

  1. Aixó dels "Serveis Jurídics de la Federació" sembla molt pretenciós. L'autor de la nota sap perfectament que la Federació co compta amb aquest servei. La Junta Directiva està formada per voluntaris que fan el que poden. El que la Federació necessita és més col·laboració i menys crítiques que res aporten. M'estimo més signar anònimant, per vull aclar que no formo par de la Federació.

    Anònm

    ResponElimina
  2. En diverses ocasions la FEE ha presentat dictamens juridics (potser els encarrega a serveis externs) en tot cas seria una bona inversió estudiar com protegir la llibertat d'acció dels espeleòlegs i reduir si cal altres despesses mes "ornamentals". Pel que conec de la Federació Española hi ha força aspectes que tot i la crítica constructiva evolucionen per camins poc conciliadors.

    Al igual que jo també colaboro amb els estaments federatius crec que de la crítica raonada es pot treure algun profit, i per aixó recolço l'opinio expresada per l'autor de l'article.

    Bones Festes!

    ResponElimina
  3. Parece una opinión muy particular, ya que la normativa de los Parques Nacionales, naturales, etc normalmente contiene este tipo de restricciones, no unicamente para los espeleologos sino tambien para los practicantes de la escalada, parapente, barranquismo, y un largo etc. La intención es preservar la naturaleza, sobre todo en base a los escexos practicados por estos colectivos.

    ResponElimina
  4. En la mayoría de los parques lo que hay es regulación, no prohibición absoluta. Por otra parte, estas cavidades sólo son accesibles a practicantes expertos, los cuales suelen ser bastante rigurososs y no acostumbran a cometer ningún exceso.

    ResponElimina
  5. d'entrada comentar que hi veig massa anonimats en les entrades anteriors.
    Pels despistats, els que ho són i els que s'ho fan, voldria dir-los que avui en dia (2009) les competencies sobre Parcs Nacionals, estàn transferides a les comunitats autònomes, per tant pretendre involucrar a la Federació Espanyola en aquest tema, està si més no fora de lloc.
    Pel fet de que jo vaig estar present en la reunió amb el director del Parc Nacional d'Ordesa on no es va voler-nos renovar el conveni on es permetia fer la travessa del sistema Badalona a 6 grups a l'any entre el juny i el setembre, se de bona tinta els motius de la negativa, i aquesta no va ser un altra que el despotisme dels dirigents federatius, que en lloc de vetllar pels interessos dels federats que en teoria representen, només vetllen pels seus propis interessos.Un president federatiu autonòmic present a la reunió, en sortir hem va dir "La cueva no se va mover de ahí, si no se hace ahora ya se hará más adelante". Però ell va sortir de la reunió amb l'autorització per que la seva gent hi pogués entrar per fer practiques de socors, per si era necessari intervindre tenien que coneixer l'indret on actuar.
    Jo hem pregunto, si es prohibit accedir-hi a qui han de rescatar. Tota una perogrullada.
    Per altra banda als grups que tenen zona d'exploració dins del Parc, no els afecte aquesta prohibició, per tant se'ls en fot el problema que tinguin els demés, encara que ho diguin amb la boca petita. I així aném en aquest món de la foscor, cadascu a la seva, i així ens llueix el pel.
    I no m'estenc més, bones festes per tot-hom.
    Francesc Rubinat

    ResponElimina
  6. Els Grups (entitats legalitzades) que han disposat aquest any de l'autorització del Parc tenen nom, Pedraforca i Badalona. Sí que els afecten les prohibicions. No els van emprestar mai la clau per anar a on i quan vulguin.
    Segons la meva opinió pròpia i particular, aquests dos Grups no se'n foten ni d'aquest ni de cap del problemes que poden tenir els demès Grups. Mes bé tracten de ser respectuosos i solidaris amb tots els altres. No l'his cal parlar amb la boca petita, doncs, no s'han d'amagar de res ni de ningú. I molt menys prendre en consideració el menyspreu d'atribuir l'his unes declaracions d'aquesta baixesa sense haver aportat cap tipus de prova ni constància rellevant.
    Molt cordialment
    Francesc Miret

    ResponElimina
  7. Creo que deberia haber gestores mejor documentados con capacidad y ganas de entender que las regulaciones consensuadas y estudiadas ( con las Federaciones (Aunque tengan que ser exigentes y restrictivas ) son sin duda la mejor formula para que en los Parques Nacionales o Naturales las actividades de montaña se puedan realizar con respeto i seguridad .
    La prohibicion , sin un estudio objetivo y bien documentado del porque, es la manera mas barata y sencilla de gestion y sin duda la peor.

    ResponElimina
  8. Mira Paco, si no entens el escrits poder que els llegeixis dos cops abans de llançarte a la piscina, crec que deixo molt clar que el comentari respecte al sistema Badalona el va fer un president federatiu, no vosaltres perque entre altres coses en aquella reunió no hi havia representat cap grup espeleològic. D'altra banda, t'aclarire una mica el per que del comentari sobre lo de la boca petita.
    Una de les premises que manté el Parc Nacional d'Ordesa és que no es donen nous permisos d'exploració dins del Parc, només es mantenen els que ja en tenien, hi ha grups i tú ho has de saber de sobres per la teva vinculació amb la FCE que a pesar de estar alguns anys sense fer campanya,cas del Pedraforca, en quan ho han solicitat de nou els hi han donat el permís, mentre que altres grups que han demanat permís d'exploració per primer cop i que per cert no són de la teva comunitat federativa els hi han denegat. Cadascú que ho entengui com vulgui.
    Francesc Rubinat

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.