dimarts, 15 de desembre del 2009

La cova de l'Olla. Montmell.

Novament a la recerca d’exemplars dels coleòpters cavernícoles (Troglocharinus) per l’estudi dels ADN, el passat dijous 10.12.09 en dirigirem al municipi de el Montmell per anar a la Cova de l’Olla.
Tot i que en l’equip d’aquest dijous ja érem set (Benito, Cantons, Comas, Julià, Julià/GEB, Oleguer/ERE, i Víctor) ningú havia estat a la cavitat. La localització de la cavitat calia efectuar-la docs, partint d’una molt breu descripció “al vessant dret del Barranc de St. Marc, uns 50 m sobre del tàlveg” que tot i ser correcta no precisa de quin punt del llarg barranc calia partir.


En el detallat mapa del ICC al 1:5.000 hi apareix el nom de la cavitat situada en dos llocs diferents, per axó ens varem guiar per una tercera ubicació, la del recent i bonic mapa a 1:20.000 de el Montmell d’editorial Piolet.

Després d’un parell d’hores escorcollant el sotabosc infructuosament retornem al fons de Sant Marc, prop de la confluència amb el fons de les Fontanilles on havíem deixat els vehicles.

Però abans d’abandonar ens adonem d’uns esglaons excavats al marge de la pista i d’aquí un senderó/tartera que remunta en forta pujada el vessant dret del barranc. Seguint-lo i agafant una bifurcació a la dreta arribem a la primera boca de la cova de l’Olla.


Aquesta petita cavitat mig amagada per un arbre abatut sobre la boca nord, està constituïda per una sala en pendent d'uns 18 x 18 x 6 m -estimats- amb dues cambretes laterals i una segona boca penjada al costat NW.

El recorregut total aproximat és d’uns 40 metres per un desnivell de -10m.


No aconseguirem la recol·lecció dels coleòpters, pel que caldrà situar-hi trampes i tornar-hi un altre cop.

Tot seguit us presentem una selecció de les fotos realitzades.








Els pesssebres

En el costat SE de la cambra d’entrada trobarem dos pessebres, el primer gravat en fusta es temporal i “extraible” i el segon, que aprofita un forat natural en forma de cova, es permanent i collat al terra amb ciment.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.