dissabte, 5 de desembre del 2009

Grotta Gigante, 1908 - 2008, el centenari

La Grotta Gigante, situada a prop de Trieste, és una de les cavernes més celebres de tot el món. Ja des dels estudis del Carst efectuats per A. Schmidl al començament de la segona meitat del sègle XIX, els importants espeleòlegs centreeuropeus i italians han realitzat estudis i divulgació d'aquesta cavitat de dimensions magnífiques.




De les moltes curiositats de la caverna destaquem el gran pèndol instal·lat l'any 1959 per efectuar estudis geofísics i l'experiment realitzat l'any 1995 que consistí en radiografiar l'estructura geològica de la volta utilitzant un telescopi especial per a la detecció de muons, partícules semblants als neutrons, però amb una energia com per a poder travessar el grans concentracions de roques.

La Società Alpina delle Giulie - Sezione di Triestre del CAI ens presenta aquest volum de gran format com una commemoració del centenari de la primera il·luminació de la gruta. L'obra, molt bé documentada, és estructurada en dos seccions, la històrica, i la temàtica on s'inclouen apartats de geologia, exploració, biospeleologia, etc.




Grotta Gigante, 1908 - 2008 il centenario
Autors: Pino Guidi, Mariapia Zay, Roberto Prelli
Presentacions: Mario Privileggi, President de la Societat Alpina de la Giulie. Louis Torelli, President de la Commissione Grotte “E. Boegan”
(2008) 134 p., fot. col., 300x231 mm
Ed. Italo Svevo. Triestre
ISBN: 978-88-6268-302-9

F. Miret

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.